EMANCIPACIJA ROBOVA Amerikanci dobijaju novi državni praznik: Ovaj dan predstavlja slobodu!
Foto: Profimedia

Džuntit

EMANCIPACIJA ROBOVA Amerikanci dobijaju novi državni praznik: Ovaj dan predstavlja slobodu!

Planeta -

Američki Kongres odobrio je stvaranje novog saveznog praznika, 19. juna, u spomen na emancipaciju poslednjih robova u Teksasu 1865.

U retkom trenutku potpunog saglasja, američki republikanci i demokrate u četvrtak su u Kongresu odobrili stvaranje novog saveznog praznika, 19. juna, u spomen na oslobađanje poslednjih robova u Teksasu 1865. godine.

Kongres je usvojio zakonski predlog o novom državnom prazniku sa 415 glasova za i 14 protiv, uz podršku demokratskog i republikanskog čelnika, dok je dan ranije jednoglasno odobren u Senatu.

"Ovaj dan predstavlja slobodu. Mi smo danas ovde, slobodni da glasamo za 19. jun kao nacionalni dan nezavisnosti, savezni praznik Amerike", rekla je demokratkinja Predstavničkog doma Šila Džekson Li, jedna od parlamentaraca koji su predložili zakon.

Očekuje se da će predsednik Džo Bajden danas potpisati ovaj zakon u Beloj kući.

Predsednik Abraham Linkoln je oslobodio robove, potpisavši Proglas o emancipaciji 1. januara 1863. godine, ali je tokom američkog građanskog rata (1861-1865) ropstvo još trajalo u državama Konfederacije.

General Konfederacije Robert Li potpisao je predaju 9. aprila 1865. godine, ali je trebalo je više od dva meseca da vesti stignu do malog teksaškog gradića Galveston 19. juna, kada general Unije Gordon Grendžer čita dokument u gradu Galvestonu i donosi radosnu vest kojim se sprovodi ovaj zakon i pored otpora robovlasnika.

Džuntint, (na engleskom kombinacija meseca juna i broja devetnaest (June/Nineteenth), 19. juni, već je ranije ozvaničen u nekim američkim saveznim državama, uključujući Teksas, koji ga je zvanično proglasio 1980. godine, ali do sada nije bio i nacionalni praznik.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja