GENETSKO MAPIRANJE SVETSKIH REKA: eBioAtlas će identifikovati i klasifikovati sve životinjske vrste od Ganga do Mekonga
Foto: Munir UZ ZAMAN / AFP / Profimedia

očuvanje biodiverziteta

GENETSKO MAPIRANJE SVETSKIH REKA: eBioAtlas će identifikovati i klasifikovati sve životinjske vrste od Ganga do Mekonga

Planeta -

Biodiverzitet najvećih svetskih reka i dalje je misterija za naučnike.

Sada je, međutim, pokrenut miltimilionski projekat čiji je cilj opisivanje i identifikovanje života u največim slatkovodnim ekosistemima na svetu uz pomoć DNK tehnologije.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i britanska specijalistička kompanija za DNK testiranje prirodne sredine (eDNK) NatureMetrics udružili su se kako bi uzeli hiljade uzoraka iz rečnih sistema poput Ganga ili delte Nigera i tako identifikovali sve ribe, ptice, vodozemce i kopnene životinje koje žive u i oko njih.

Naučnici upozoravaju da su ljudi doveli Zemlju do šestog masovnog izumiranja i da je čak milion vrsta ugroženo njihovim ponašanjem. Slatkovodni ekosistemi nisu ravnomerno pogođeni ali su pokušaji da se očuvaju često otežani nedostatkom podataka o organizmima koji žive u močvarnim i rečnim sistemima.

Program eBioAtlas vredan 15 miliona dolara biće usmeren na oblasti pogođene klimatskom krizom i širenjem ljudskih staništa i trebalo bi da utvrdi osnove znanja o biodiverzitetu ovih oblasti analiziranjem genetskog materijala u vodama, počev od reke Malaharasi u Tanzaniji koja se uliva u Tanganjiku.

Analiza eDNK radi se kroz genetsko profilisanje fekalija, sekreta i drugih tvari koje organizmi odbacuju i tako potvrđuju svoje prisustvo u ekosistemu, prenosi Gardijan i podseća da je eDNK u Britaniji kako bi se identifikovala staništa mrmoljaka dok je u peruanskom Amazonu ta tehnika iskorišćena u proučavanju habitata roze rečnih delfina i morskih krava, kao i životinja koje žive oko njih uključujući jaguare, somove i šišmiše.

U naredne tri godine naučnici će uzeti oko 30.000 uzoraka iz najvećih svetskih slatkovodnih ekosistema i analiziraće ih kako bi utvrdili koje su vrste ugroženem ali i kako bi sastavili "biblioteku" slatkovodnih biljaka, životinja i drugih organizama.

"Ako pogledate životinje Evrope, baze podataka su prilično kompletirane, čak i za insekte. Potpuno je drugačija priča sa Amazonom gde je samo četvrtina ribljih vrsta identifikovana. Ono što je neverovatno kod eDNK je što čak i ako ne uspete sve da imenujete, ipak hvatate diverzitet i imate genetski materijal i kasnije možete toj vrsti da date ime", rekla je osnivačica NatureMetricsa, Ket Brus.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track