NASA IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE Na Zemlji će doći do nezaustavljivog otapanja leda
Foto: Profimedia

alarmantno

NASA IZNELA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE Na Zemlji će doći do nezaustavljivog otapanja leda

Planeta -

Nova naučna studija pokazala je da se Zemljina "energetska neravnoteža" udvostručila od 2005. do 2019. godine zbog zadržavanja velike količine toplote naglasivši da je to veoma ''alarmantno''.

''Energetski disbalans'' ukazuje na razliku između toga koliko Zemljine atmosfere i površine apsorbuje Sunčevu energiju, u poređenju sa tim koliko se ''toplotnog infracrvenog zračenja'' odbija nazad u svemir, prenosi Guradian.

0347104391, Zemlja, svemir
foto: Profimedia

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža, upoređivanjem podataka satelitskih senzora - koji prate koliko energije ulazi i izlazi iz Zemljinog sistema - i podataka okeanskih plovaka.

Ovaj sistem prikupljanja podataka, koji se prostire širom sveta, omogućava ''tačnu procenu brzine zagrevanja svetskih okeana''.

Island, glečer, Okjokul, nestali glečer, globalno zagrevanje
foto: Jeremie RICHARD / AFP / Profimedia

Budući da oko 90 odsto viška energije zbog neravnoteže prispeva u okean, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promenama temperature u okeanima.

-Dva vrlo nezavisna načina na koja se mogu sagledati promene u energetskom disbalansu Zemlje su u zaista, zaista dobri, rekao je Norman Loeb, vodeći autor studije i istraživač NASA-e.

0035756642, cunami, talas, okean, more
foto: Profimedia

Povećanje emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir.

Ovo zagrevanje podstiče i druge promene, uključujući otapanje leda i snega. Povećanje vodene pare i promene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrevanje, rekla je NASA.

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje rezultat delimičnog povećanja gasova staklene bašte i vodene pare, kao i smanjenja oblaka i leda.

Istraživači su takođe rekli da je "prirodni" pomak u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu verovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske ravnoteže.

Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa ''upijanja'' toplote ne uspori, treba očekivati značajnije klimatske promene.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track