SLOM I KATAKLIZMA POČELI: Zarobljeni avganistanski vojnici se pokajali pred Talibanima pa krenuli u pohod protiv saboraca!
Foto: Printscreen, Google maps

sve se ruši

SLOM I KATAKLIZMA POČELI: Zarobljeni avganistanski vojnici se pokajali pred Talibanima pa krenuli u pohod protiv saboraca!

Planeta -

Nikada nećemo saznati šta bi Osama bin Laden rekao sadašnjim liderima Talibana kada bi video opšte rasluo i propast koja se poslednjih par nedelja odvija u redovima Avganistanske nacionalne amrije ANA. Sve izgleda kao u leto 2014. godine za zapadu Iraka kada je kompletna 9. brigada iračke armije nestala za samo par dana pod naletom pripadnika Islamske države koji su krenuli u pohod uspostavljanja kalifata.

Za nešto više od tri nedelje 30 okruga sa nebrojeno punktova i vojnih baza predalo se Talibanima. Vojnici i policajci su se masovno predavali, bez ispaljenog metka, a Talibani odlazili do ogormne količine vojne tehnike i pešadijskog naoružanja.

Neke vojnike koji su se predali su bili smaknuti momentalno, a onda prekokret. Sve više vojnika u uniformama obrelo se u redovima Talibana. naravno prethodno su pred mulama okajali grehe i priznali krivicu, a onda opet automat u ruke i udri dojučearašnje kolege i saborce. Naravno da im se pridruže.

Do sad broj zaplenjene tehnike je neverovatan. Skoro 50 Hamvija u svim verzijama i to 2 M1117 ASV, 14 M1151 HMMWV 34 M1152 HMMWV. Inače ovo je cifra zarobljenih dok ukupan broj uništenih je 161. Tu je još 27 Ford Ranger 17 Navistar International 7000 series 1 Front loader 1 Excavator 1 ATV 1 ZU-23 protivavionski top. Međutim tu lista nije konačna. Krajem prošle nedelje zarobljeno je i 11 vučnih haubica D-30 kalibra 122 mm kao i ogormna količina artiljerijskih projektila.

"Pentagon je jasno stavio do znanja da će sve američke trupe napustiti Avganistan, a povlačenje će biti izvršeno početkom septembra, čak i kada je došlo do porasta sukoba između avganistanskih snaga i talibana. Te dve stvari su stalne i neće se promeniti“, saopštio je Pentagon.

Da ironija bude veća većina Talibana bori se trofejnim oružjem zaostalim iz rata sa Sovjetskim Savezom ili iz Drugog svetskog rata, a sad su dobili ogromnu količinu modernog oružja, sistema veza i terenaca koji će im omogućiti marš na Kabul. Da ironija bude veća najveći korisnik Hamvija.

Po svemu sudeći do septembra 2021. godine rat u Avganistanu osim možda krajnjeg severnog dela biće pod kontrolom Talibana kao i 1996. godine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track