USPELI DA URADE NEMOGUĆE: U Kini izgrađen stambeni blok na deset spratova za neverovatnih 29 SATI VIDEO
Foto: Printscreen YT/Broad Group

rekorderi

USPELI DA URADE NEMOGUĆE: U Kini izgrađen stambeni blok na deset spratova za neverovatnih 29 SATI VIDEO

Planeta -

Kineski graditelji su uspeli u nečemu za šta bi svako pomislio da je nemoguće - izgradili su stambeni blok na deset spratova za samo 29 sati.

Ovako brza izgradnja obavljena je u "najkraćem periodu ikada", ocenili su programeri. Zgrada je podignuta u kineskom gradu Čangša.

Kineska građevinska kompanija smatrala je da uobičajen period od godinu dana za izgradnju desetospratnog stambenog bloka jednostavno ne odgovara njihovom vremenskom okviru, pa su izabrali mnogo bržu opciju i izgradili ga za nešto više od jednog dana.

Snimci sa vremenskim intervalima pokazuju kako velika grupa građevinskih radnika i tri dizalice dovršavaju visoku zgradu koja je nazvana Živa zgrada za samo 28 sati i 45 minuta.

Uspeli su u naizgled nemogućem podvigu sastavljanjem malih samostalnih modularnih celina koje su unapred izgrađene u fabrici.

Jedinice, koje su bile veličine transportnih kontejnera i izrađene od nerđajućeg čelika, prevožene su kamionima do gradilišta.

Dizalice su korišćene za podizanje jedinica i njihovo slaganje jedne na drugu, dok su radnici brzo radili na tome da ih sve stave na svoje mesto.

Po završetku osnovne konstrukcije instalirani su voda i struja.

Video prikazuje završeni stambeni blok koji je namešten i ima jednostavne bele zidove i drvene podove.

Kompanija insistira na tome da su podovi 100 puta čvršći od konvencionalnih podnih ploča jer su napravljeni od ploča od nerđajućeg čelika.

Takođe su rekli da bi se način gradnje mogao koristiti za nebodere i javne zgrade.

Grupa je 2012. godine predstavila kontroverzne planove za izgradnju nebodera od 220 spratova pomoću modularnih jedinica za samo sedam meseci.

Izgradnja, ipak, nikada nije završena usled zabrinutosti za sigurnost i nedostatka vladinog odobrenja.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track