PRVI NA SVETU Kuba planira da svoju populaciju vakciniše domaćim cepivom: Daje se u tri doze i kažu da je vrlo efikasno
Foto: EPA / Ernesto Mastrascusa

do kraja godine

PRVI NA SVETU Kuba planira da svoju populaciju vakciniše domaćim cepivom: Daje se u tri doze i kažu da je vrlo efikasno

Planeta -

Kuba je sa kampanjom vakcinacije krenula u maju i do sada je bar jednom dozom vakcinisan svaki peti Kubanac.

Velika najava stigla je od Eduarda Martineza, predsednika kubanske državne farmaceutske kompanije BioCubaFarma: "Verujemo da ćemo biti prva zemlja na svetu koja će domaćim cepivom vakcinisati čitavo stanovništvo do kraja godine."

Ambiciozni plan predstavljen je na panelu kubanskih naučnika, na kojem se govorilo o fazama testiranja dve od pet prijavljenih vakcina - Abdala i Soberana 2.

S obzirom na žarišta virusa korone u pojedinim delovima zemlje, kubanske vlasti su naredile hitnu vakcinaciju još neodobrenom Abdalom, koja je još uvek u fazi završnog testiranja. Dosadašnje istraživanje pokazalo je kako je vakcina efikasna u 92,28 posto slučajeva.

Barem jednu dozu vakcine do sada je primio svaki peti Kubanac, odnosno 22% ukupnog stanovništva, a naučnici se nadaju da će taj broj do kraja godine biti apsolutan.

U tom cilju pomoći će im i odobrenje druge vakcine, Soberane 2, čija se efikasnost procenjuje na između 85 i 95 posto. Oba kubanska cepiva daju se u tri doze, a efikasnost dve od tri primljene doze Soberane 2 procenjuje se na 62 posto.

Zemlja nije naručivala vakcine iz inostranstva budući da imaju vrlo hvaljen zdravstveni sistem koji još od 1980ih godina uključuje i proizvodnju svojih vakcina.

Uspešnost kubanske vakcine već je izazvala interesovanje zemalja Venecuele, Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Irana, koji još od početka godine proizvodi vakcinu Soberana 2, prema kubanskoj formuli.

Na Kubi su se pojavili i novi, zarazniji sojevi virusa, zbog čega se zemlja suočava sa najvećim brojem slučajeva od početka krize. Sedmodnevni prosek im je sad na 1224 slučaja. Ukupno je koronom na Kubi zaraženo 175.000 stanovnika, a preminulo je 1209 osoba.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track