REDAK RUBENSOV CRTEŽ NA AUKCIJI Preživeo požar u kome je izgorela cela beležnica kupljen za par stotina a vredi pola miliona evra
Foto: Profimedia

uzbudljivo otkriće

REDAK RUBENSOV CRTEŽ NA AUKCIJI Preživeo požar u kome je izgorela cela beležnica kupljen za par stotina a vredi pola miliona evra

Planeta -

Crtež kupljen na maloj rasprodaji u Francuskoj ispostavilo se da je retka preživela stranica iz beležnice majstora Petera Pola Rubensa.

Rubensova beležnica uništena je u požaru 1720. godine i do sada se verovalo da su samo dve stranice preživele. Te dve stranice nalaze se u kolekcijama u Londonu i Berlinu.

Aukcijska kuća Sotebi saopštila je da je pronađena i treća stranica koja će se uskoro naći na aukciji. Procenjuje se da je crtež vredan između 400.000 i 600.000 funti a anonimni kupac iz Francuske ga je platio nekoliko stotina evra.

"Ovo je neverovatno uzbudljiva stvar na toliko mnogo nivoa", rekao je Gardijanu Greg Rubinstajn, šef odseka starih majstora aukcijske kuće. Rubinstajn je procenjivao autentičnost dela.

Rubensova beležnica bila je mnogo više od običnog bloka za crtanje. U njoj je mladi umetnik radio skice, beležio i pisao tekstove na razne teme, od optike i simetrije, preko proporcija, anatomije i ljudske svesti.

"Beležio je sve što bi video (dok je bio u Italiji između 1600. i 1608. godine) i beležnica je sadržala njegove misli i ideje o estetici, umetnosti, svemu o čemu je razmipljao", objasnio je Rubinstajn.

Rubensova beležnica našla se u kolekciji Andrea Šarla Bulea, majstora stolara Luja XIV i nestala je u požaru u njegovoj radionici.

Istoričari umetnosti znaju za nju jer su Rubensovi učenici pravili kopije.

Na novootkrivenoj stranici se nalazi crtež nimfe i satira koji je preslikan sa rimskog sarkofaga u palati Farneze u Rimu. Na drugoj strani crteža je poginuli vojnik odsečene glave, što je kopija freske Smrt Penteusa autora Danijela da Voltere, takođe u palati Farneze.

Aukcija je zakazana za 7. jul.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja