ZAJEDNIČKI MANEVAR UKRAJINE I NATO Počela vojna vežba u Crnom moru
Foto: Profimedia / MoD Russia

SAD TAMO ŠALJU RAZARAČ ROS

ZAJEDNIČKI MANEVAR UKRAJINE I NATO Počela vojna vežba u Crnom moru

Planeta -

Ukrajina i više zemalja među kojima su i SAD počele su danas zajedničke vojne vežbe u Crnom moru gde su velike tenzije s Moskvom i gde se prošle nedelje dogodio incident ruskih snaga s britanskim ratnim brodom.

Pomorske vežbe nazvane "Sea Breeze 2021" (Morski povetarac 2021) će trajati do 10. jula i uključuju oko 5.000 vojnika i 30 brodova iz tridesetak zemalja, medju kojima više zemalja članica NATO. SAD tamo šalju razarač "Ros" (USS Ross).

Kijev smatra da je cilj manevara da pošalju "snažnu poruku za očuvanje stabilnosti i mira u regionu", rekao je komandant ukrajinske flote na početku vežbe u Odesi, južnoj ukrajinskoj luci.

Ukrajina je u napetim odnosima sa Rusijom od dolaska na vlast prozapadnjaka u Kijevu 2014. godine, posle čega je Rusija anektirala Krimsko poluostrvo, i izbio je rat na istoku Ukrajine izmedju njenih snaga i proruskih separatista. Od tada je bilo više oružanih incidenata i u Crnom moru, a najnoviji je s britanskim razaračem "Difender" (HMS Defender).

Moskva je saopštila da je 23. juna ispalila hice upozorenja prema tom britanskom brodu tvrdeći da je povredio pomorku granicu kod Krima i ušao u ruske teritorijalne vode. London je negirao da su Rusi njihovom brodu uputili hice upozorenja, navodeći da je razarač plovio kroz teritorijalne vode Ukrajine. Velika Britanija, kao ni druge države, ne priznaje rusku aneksiju Krima, te ni promenu granice na moru oko njega.

Rusija je potom upozorila da će pucati ne samo da upozori, nego i da "pogodi" tuđe brodove da bi zaštitila svoje granice.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track