SVE ZBOG SANKCIJA Belorusija obustavlja učešće u Istočnom partnerstvu EU u znak protesta
Foto: Profimedia / Stringer / AFP

ne prihvataju pritiske i sankcije

SVE ZBOG SANKCIJA Belorusija obustavlja učešće u Istočnom partnerstvu EU u znak protesta

Planeta -

Belorusija je objavila da obustavlja svoje učešće u Istočnom partnerstvu EU, kojem je svrha zbližavanje Evropljana i bivših sovjetskih republika, u znak protesta protiv sankcija koje su joj određene.

"Ne možemo da ispunimo naše obaveze prema ovom sporazumu u kontekstu sankcija i ograničenja koje je nametnula EU", navelo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju i dodalo da je počelo "sprovođenje suspenzije".

Evropljani su pojačali sankcije protiv Minska zbog represije velikih protesta podstaknutih reizborom predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu 2020., koje smatraju nameštenima.

Belorusko ministarstvo je takođe najavilo da će pozvati svog veleposlanika pri EU na konsultacije i da će pozvati šefa evropskog izaslanstva u Belorusiji da se vrati u Brisel i prenese svojim čelnicima da su "pritisci i sankcije neprihvatljivi".

Minsk smatra da će obustava Istočnog partnerstva, pokrenutog 2009. sa šest zemalja, "negativno uticati na interakcije sa Evropskom unijom u borbi protiv ilegalne imigracije i organizovanog kriminala".

Isti izvor navodi da će evropskim zvaničnicima, koji su učestvovali u sastavljanju sankcija protiv Belorusije, takođe biti zabranjen ulaz na belorusku teritoriju.

"Belorusija priprema i druge mere odgovora, posebno u ekonomskom području", dodalo je ministarstvo spoljnih poslova, prema tom izvoru.

EU je pokrenula Istočno partnerstvo sa Belorusijom, Ukrajinom, Moldavijom, Jermenijom i Azerbejdžanom i predložio bliže ekonomske i političke odnose u zamenu za reforme.

EU je uvek tvrdila da ovom partnerstvu nije cilj proširenje njenog uticaja na štetu drugih, ali Rusija se smatra ugroženom tim partnerstvom.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track