JESTIVA VAKCINA PROTIV KOLERE: Napravljena je od specijalnog pirinča, vrlo je efikasna i konzumira se kao šumeća tableta
Foto: EPA

nauka

JESTIVA VAKCINA PROTIV KOLERE: Napravljena je od specijalnog pirinča, vrlo je efikasna i konzumira se kao šumeća tableta

Planeta -

Svake godine desetine hiljada ljudi umre od kolere, često u roku od svega nekoliko sati posle inficiranja. Naučnici sada rade na novoj vakcini napravljenoj od specijalno uzgajanog pirinča koja bi mogla da pomogne u borbi protiv ove opake bolesti.

Iako oralne vakcine protiv korone već postoje, ova bi mogla da bude prva koja ne mora da se čuva u frižideru. Takođe je jeftinija i jednostavnija za proizvodnju jer se pravi tako što se zrna pirinča samelju u prah koji se pomeša sa vodom i popije.

Pošto se pokazala efikasnom na životinjama, vakcina MucoRice-CTB sada je uspešno prošla prvu fazu testiranja na ljudima. Trideset dobrovoljaca imalo je dobar imuni odgovor i nisu trpeli nikakve nusposledice vakcine.

"Optimisti smo, naročito posle ovih rezultata", rekao je imunolog Hiroši Kijono sa Univerziteta Tokijo. "Učesnici su dobijali niske, srednje i visoke doze vakcine i najbolji imuni odgovor imali su posle najviše doze", objasnio je on.

Četiri doze različite vakcine date su volonterima tokom osam nedelja, a 30 drugih učesnika je dobilo placebo.

Vakcina je zasnovana na genetski modifikovanom japanskom pirinču kratkog zrna koji se uzgaja na zaštićenim, zatvorenim farmama. Bilje proizvode CTB koji nije otrovan i koji imuni sistem registruje i reaguje na njega. Zrna pirinča se melju i pakuju u alumunijumsku foliju i tako čuvaju do upotrebe.

Tokom testiranja, prah je mešan sa slanim rastvorom, ali su naučnici utvrdili da je i voda isto tako efikasna. "Proteini pirinča ponašaju se kao prirodna kapsula a antigen prolazi u telo kroz digestivni sistem", rekao je Kjono.

Japanski naučnici sada planiraju veće i obimnije testove sa više volontera kako bi utvrdili da li bakterije u crevima utiču na efikasnost vakcine.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Lanset.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja