ISTORIJA, TRADICIJA, POPULIZAM: Kako je istočna Evropa od lidera postala žestoki protivnik LGBT zajednice?
Foto: EPA/ANTONIO BAT

LGBT

ISTORIJA, TRADICIJA, POPULIZAM: Kako je istočna Evropa od lidera postala žestoki protivnik LGBT zajednice?

Planeta -

Novi zakon o promociji LGBT sadržaja uzburkao je duhove i skrenuo pažnju na problem koji ova zajednica ima, ne samo u Mađarskoj već u celoj Evropi.

Marton Pal ima utisak da živi u paralelnom univerzumu. Pal živi u Budimpešti sa svojim mužem i sinom i kaže da je Mađarska poslednje dve decenije uradila mnogo za prava LGBTQ zajednice, da je društvo otvorenije i lakše prihvata njega i njegovu porodicu, zbog čega mu je život bolji. Sa druge strane, premijer Viktor Orban gura to isto društvo u potpunu suprotnost.

Mađarska nacionalistička vlada nedavno je usvojila novi zakon kojim se zabranjuje sadržaj koji "promoviše" homoseksualizam i promenu pola deci, što praktično znači da je svaki razgovor o LGBTQ temama u školama zabranjen. Orban je zapravo samo prihvatio primer Poljske vlade koja godinama postepeno uskraćuje prava LGBT zajednici usvajanjem diskriminišuće retorike i podržavanjem homofobije.

"Moguće je da ja živim u svom malom, lepom mehuru, ali je ovo što vlada radi potpuno protiv društva", rekao je Pal.

Stručnjaci i aktivisti kažu da se Organ nada da će LGBT zajonom postići političke poene i podeliti protivnike uoči izbora sledeće godine. Mnoge opozicione stranke u Mađarskoj su se ujedinile u pokušaju da skinu sa vlasti dugogodišnjeg lidera ali ne mogu da se dogovore oko LGBT prava.

Vlada pokušava da podeli društvo, kaže Luka Dudits iz mađarske grupe Hater koja se bavi zaštitom prava LGBTQ osoba. "Prva grupa koju su iskoristili kao žrtveno jagnje i neprijatelja bili su Romi, potom su 2014. na red došle izbeglice, onda je krenula kampanja protiv EU i Džordža Soroša, pa zakon o beskućnicima. Oni targetiraju ranjive, marginalizovane društvene grupe, jednu po jednu", dodala je ona.

Dudits objašnjava da ovim zakonom, mađarska vlada pokušava da predstavi LGBTQ ljude kao "pedofile i nenormalne".

Orbanov Fides je zakon o LGBT propagandi uključio u zakon koji strogo kažnjava pedofiliju, otežavši tako protivljenje zakonu, jer je u tom konkretnom slučaju nemoguće glasati za zakon protiv pedofila a izuzeti zaštitu LGBTQ prava.

Novi mađarski zakon izazvao je nove proteste i oštru kritiku međunarodne zajednice. Neki ministri Evropske unije doveli su u pitanje ostanak Mađarske u EU. Predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da je novi zakon "sraman" i da se kosi sa vrednostima EU, dok je holandski premijer Mark Rute poručio da "Mađarskoj više nije mesto u EU".

Aktivisti i borci za ljudska prava kažu da je novi mađarski zakon najnoviji primer duboko uznemiravajućeg kršenja prava LGBTQ zajednice i to ne samo u Mađarskoj i Poljskoj već u celom svetu.

"U mnogim zemljama dolazi do represije i dovode se u pitanje ljudska prava", rekla je CNN-u Evelin Paradi, izvršni direktor evropskog ogranka Međunarodne LGBT organizacije - ILGA. Paradi naglašava da nisu ugrožena samo ljudska prava LGBT populacije.

"Dovode se u pitanje ženska prava, LGBT prava, seksualna i reproduktivna prava... Taj pokret je postao sve prisutniji i aktivniji u celoj Evropi", upozorila je ona.

Paradi kaže da različite zemlje imaju različite verzije ove tenzije oko rodnih, seksualnih i identitetskih sloboda. U Britaniji, fokus je na pravima transrodnih osoba, dok su u Americi ugrožene reproduktivne slobode žena.

"Moglo bi se reči da smo svedoci napada na seksualni progresivizam koji se dešava kako u Evropi tako i u Latinskoj Americi i SAD", kaže Agnješka Koščijanska, gostujući profesor antropologije i etnologije na Oksfordu.

Jedan od razloga zašto je taj problem izraženij u istočnoj Evropi je komplikovana istorija tog dela sveta, dodala je ona.

Orban, kao i vlada u Poljskoj, pokušavaju da predstave svoje homofobične politike kao način zaštite nacionalnih vrednosti. "Nije reč o homoseksualcima, već o deci i roditeljima", rekao je Orban predstavljajući zakon i dodao da je on bio "borac za slobodu" u komunističkoj Mađarskoj.

Stručnjaci kažu da ovo nije isključivo evropski fenomen. Helen Tuke sa Univerziteta u Antverpenu kaže da su nacionalistički i desničarski pokreti često povezani sa anti LGBTQ osećanjima.

"Kako biste utvrili svoj identitet i nadmoć svojih ljudi, morate da definišete ko su vaši ljudi i jedan od načina je da to uradite je da pokažete šta niste. Izbeglice i LGBT zajednica su lake žrtve na kojima možete da demonstrirate svoje patrijarhalne vrednosti", rekla je Tuke i dodala da je ideja nacije često blisko povezana sa tradicionalnim vrednostima porodite i rodnim ulogama.

Uz to, treba uzeti u obzir da su u igri i neka duboko ukorenjena uverenja. Podaci Istraživačkog centra Pju pokazuju da postoji jasna podela između Zapadne Evrope i postkomunističkog bloka, kada je reč o stavovima o LGBTQ zajednici. Dok većina stanovnika zemalja Zapadne Evrope podržava istopolne brakove, većina u istočnoj Evropi, sa izuzetkom Češke, im se protivi.

Džejkob Pušter iz Pjua kaže da se ta podela produbljuje kako idete dalje na istok. "Imate jednu Francusku, Nemačku, Španiju gde 85 posto ili više smatra da društvo treba da prihvati homoseksualce. Kada prođete Gvozdenu zavesu i što idete dalje ka Rusiji taj procenat sve brže i brže opada", rekao je on.

Pušterovo istraživanje je pokazalo da 47 posto Poljaka i 49 posto Mađara smatra da treba prihvatiti homoseksualce. U Bugarskoj je taj procenat niži - 32 posto a u Rusiji još niži - 14 procenata.

Ova podela na istok i zapad je bila više nego očigledna kada je 17 od 27 zemalja članica EU potpisalo otvoreno pismo u kojem kritikuju mađarski zakon. Sa izuzetkom Estonije, Litvanije i Letonije, sve druge bivše komunističke zemlje su odbile da ga potpišu.

Tužno je što je u jednom trenutku, makar na papiru, istočna Evropa bila korak ispred svih kada je reč o prihvatanju LGBTQ zajednice.

"Ako pogledate bivši istočni blok videćete da te zemlje imaju dugu tradiciju vrlo progresivnih zakona kada je reč o LGBTQ pravima. Poljska je dekriminalizovala homoseksualnost 1932. godine", kaže Koščijanska.

Dudits kaže da je i Mađarska pre Zapadne Evrope dekriminalizovala homoseksualnost 1961. godine, iako je ta zajednica ostala mahom nevidljiva u društvu. "U pitanju je bila 'ne pitaj, ne pričaj' situacija - ako niste ništa govorili, ostavljali su vas na miru", dodala je ona.

Sa padom Gvozdene zavese, stigle su i nove slobode koje su naročito bile vidljive u bivšim komunističkim zemljama. Prve parade ponosa u sovjetskom bloku organizovane su početkom 2000ih posle niza usvojenih zakona kojim su se garantovala prava LGBTQ osoba. U Mađarskoj su istopolna partnerstva postala legalna 2009. godine.

"Godinu dana pre dolaska Fidesa", podsetio je Pal.

U Mađarskoj registrovano partnerstvo povlači gotovo ista prava kao i brak koji je i dalje dozvoljen samo "muško-ženskim" parovima. Jedini izuzetak je usvajanje dece. Iako Pal i njegov partner zajedno podižu svog sina, pravno dečak je Palovo i samo Palovo dete.

Par se nada da će uspeti da usvoje još jedno dete ali sa najnovijim pritiskom vlasti na LGBTQ prava, Pal strahuje da im sledi dugo čekanje. Prošle godine, mađarska vlada usvojila je amandman kojim se praktično istopolnim zajednicama zabranjuje usvajanje dece, dok samci mogu da usvoje dete samo uz odobrenje ministra za porodicu.

Paradi kaže da su napredak postignut u pravima LGBTQ zajednice bio zasenili dublji društveni problemi. "Svi smo mislili da idemo napred i kada su zakoni usvojeni, mnoge zemlje su prestale da rade na mnogo važnijem poslu, a to je stvarno menjanje stava i stavova javnosti. Ovde nije reč o zakonima već o zbližavanju ljudi", rekla je ona.

Populističke vlade u Poljskoj, Mađarskoj i drugde sada iskorišćavaju taj problem, zastrašuju ljude i predstavljaju LGBTQ zajednicu kao neprijatelje. A sada, i druge vlade u Evropi razmatraju slične zakone - Bugarska, Rumunija i Slovenija.

Slični trendovi su se pojavili i u liberalnijim državama poput Češke gde je predsednik Miloš Zeman nedavno rekao da mu se transrodne osobe "gade".

Za one koji žele da iskoriste ovaj sentiment, potencijalni politički kapital je više nego očigledan, kaže Paradi. "Potcenili smo koliko je u mnogim zemljama profitabilno iskoristiti LGBTQ zajednice kao žrtvenu jagnjad", zaključila je ona.

Šta znači LGBTQ

L - Lezbijka, ženska osoba koju seksualno i/ili romantično privlače žene G - Gej, homoseksualac, muškarac koga seksualno i/ili romantično privlače muškarci. Mada gej može da se odnosi i na lezbijke B - Biseksualna osoba, osoba koju seksualno i/ili romantično privlače i muškarci i žene T - Transrodna osoba, osoba čiji se rodni identitet razlikuje od onog dobijenog po rođenju Q - Kvir, termin za seksualne i rodne manjine koje nisu ni heteroseksualci ni cisrodni (osećaj ličnog identiteta koji odgovara polu i rodu koji im je dodeljen po rođenju)

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track