BESNI NAJVEĆI POŽAR U ISTORIJI KIPRA: Vatrena stihija proždire šumsko područje, poginulo najmanje 4 ljudi! FOTO, VIDEO
Foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Vlasti mole za pomoć Evrope

BESNI NAJVEĆI POŽAR U ISTORIJI KIPRA: Vatrena stihija proždire šumsko područje, poginulo najmanje 4 ljudi! FOTO, VIDEO

Planeta -

Četiri osobe su pronađene mrtve drugog dana velikog požara na Kipru koji proždire šumsko područje na površini od čak 50 kvadratnih kilometara na udaljenosti od oko 75 kilometara od Nikozije.

Kako izveštava agencija Rojters, lokalni zvaničnici kažu da je reč o najgorem požaru u novijoj istoriji Kipra.

Pogođeno je 10-ak naselja u podnožju planinskog lanca Trodosa koja su okružena gustom borovinom i niskim rastinjem. Prema prvim informacijama, veruje se da su četiri žrtve državljani Egipta. Njihova beživotna tela pronađena su kod sela Odoua, planinskog mestašca blizu Limasola i Larnake.

"Sve upućuje da je reč o četiri osobe za kojima smo juče pokrenuli potragu nakon prijave njihovog nestanka", izjavio je kiparski ministar unutrašnjih poslova Nikos Nouris.

"Ovo je najgori šumski požar u istoriji Kipra", izjavio je direktor kiparske šumarske uprave.

1 / 5 Foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Službena Nikozija je uputila zahtev Izraelu i Evropskoj uniji da im pošalje pomoć, a u Evropskoj komisiji kažu da su već poslali nekoliko kanadera dok Italija uskoro šalje i dodatne vatrogasce.

Uzrok požara za sada nije poznat, ali proteklih dana Kipar je bio na udaru vrelog talasa koji je doneo temperature više od 40 stepeni Celzijusovih koje su, uz vetrovito vreme, sigurno pridonele širenju vatre. Policija je privela na ispitivanje jednog 67-godišnjaka zbog moguće povezanosti sa izbijanjem požara.

Dim se, inače, u subotu, mogao videti iz glavnog grada Nikozije, koji je udaljen oko 75 kilometara od velike vatrene stihije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja