U POTRAZI ZA ŠEKLTONOVIM UKLETIM BRODOM: Naučnici pokušavaju da lociraju brod čuvenog istraživača koji je potonuo na Antarktiku
Foto: Profimedia

endjurens22

U POTRAZI ZA ŠEKLTONOVIM UKLETIM BRODOM: Naučnici pokušavaju da lociraju brod čuvenog istraživača koji je potonuo na Antarktiku

Planeta -

Misija Endjurens22 krenuće početkom sledeće godine u potragu za brodom čuvenog istraživača koji je nestao u Vendelovom moru.

Mesto gde je 1915. godine potonuo brod ser Ernesta Šekltona "Endjurens" (Endurance), nakon što je mesecima bio zarobljen u ledu, jedna je od najvećih pomorskih misterija na svetu. Pronalazak simbola "herojskog doba" polarnih ekspedicija na dnu Vendelovog mora dugo se smatralo za nemoguću misiju zbog surovog okruženja i "zlih uslova" Antarktika.

Velika naučna ekspedicija, koja je predstavljena početkom sedmice, planira da krene u potragu za okupinom. Endjurens22 će početkom naredne godine krenuti u misiju pronalaženja, istraživanja i snimanja olupine u ledenim pustarama Antakrtika.

Zahvaljujući klimatskim promenama, ekspedicija će, ironično, imali nešto manje težak zadatak jer će zbog otapanja leda prolaz do olupine biti otvoreniji. Međunarodni tim naučnika koji se bavi ledom i klimom biće na brodu i proučavaće posledice globalnog zagrevanja na Antarktik.

Mensun Baund, direktor misije, je 2019. bio vođa potrage za Endjurensom koja je opozvana zbog ekstremnih vremenskih uslova, kada im se podvodno vozilo zaglavilo u ledu.

"U ovom trenutku osećam razne emocije. Sa jedne strane sam neverovatno uzbuđen. Sa druge, poslednje tri godine sam u sebi nosio ovu tugu što nisam pronašao brod. Ta tuga me nije napuštala ove tri godine. Taj brod mi uvek golica maštu", rekao je on Gardijanu.

Baund je naveo da su posledice globalnog zagrevanja na Antarktiku "apsolutno katastrofalne" ali da je naučnicima led koji se topi "povećao šanse" da otkriju olupinu. On je međutim naglasio da je ekspedicija i pored toga opasna i da bi, da su na turističkom brodu, završili na dnu Vendelovog mora sa potpuno "razbucanim" brodom.

Šekltonov pokušaj da pređe Antarktik je epska priča o hrabrosti i preživljavanju uprkos svemu. Brod je zarobio led kod obale Kairda i mesecima je plutao pre nego što je potonuo. Neki članovi posade mesecima su plutali na ledenim pločama pre nego što su stigli do nenaseljenog Elefant ostrva gde su se hranili pingvinima i psima koji su sa njima krenuli u ekspediciju. Šeklton je sa petoricom ljudi stigao kitolovcem do Južne Džordžije spasivši i saputnike sa Elefanta. Svih 28 članova posade je preživelo nesrećnu ekspediciju.

Veruje se da Šekltonov brod leži na dubini od preko 3000 metara. Iako je sam brod izlomljen, drvo od kog je napravljen je vrlo verovadno dobro sačuvano zahvaljujući ekstremnoj hladnoći, slaboj svetlosti i relativnom manjku kiseonika.

Postoji i verovatnoća da je sama konstrukcija broda očuvana a naučnici se nadaju da će možda naći staklene ploće brodskog fotografa Frenka Harlija.

Ekspediciju, koja je privatno sponzorisana, organizuje Foklandski pomorski fond koji je organizovao uspešnu potragu za nemačkim ratnim brodovima koji su potonuli 1914. tokom borbe na Foklandskim ostrvima.

Brod Agulas II koji će koristiti Endjurens22 pripada južnoafričkoj vladi i isploviće iz Kejp Tauna početkom sledeće godine, posle dve godine planiranja. Veliki ledolomac će morati da probija put kroz kilometre i kilometre leda.

"Naš brod je delom čekić, delom buldožer, delom švajcarski nožić. Ovo je borba. Prošli put smo se zaglavili u ledu, ne jednom već više puta, baš kao Endjurens i to su bili prilično uznemirujući momenti", rekao je Baund.

Tim će koristiti Sab Sejbertut podvodna vozila opremljena senzorima, svetlima i kamerama kako bi snimili celu potragu. Ako Agulas II ne bude mogao da se približi potencijalnoj lokaciji, planiraju da podignu kamp iz koga će poslati Sejbertut u potragu.

Vođa ekspedicije Džon Pirs kaže da brod ima izvanrednu posadu i najsavremeniju tehnologiju i da im je ovo možda najbolja prilika da lociraju Šekltonov brod.

Baund je istraživao arhivski materijal i dnevničke unose u potrazi za tragovima gde je brod mogao tačno da potone. Šekltonov navigator Frenk Vorsli je zapisao koordinate gde je brod potonuo ali su istraživači skeptični.

"Bili smo blizu 2019. Pokrili smo više od polovine oblasti... Ali Vorsli nije zapisao koordinate na dan potonuća. Njegovi poslednji unosi bili su tri dana ranije. Šta je brod radio ta tri dana? Koliko brzo je plutao i u kom pravcu. Sve to treba uzeti u obzir", rekao je Baund.

Ričart Gariot, predsedavajući Kluba istraživača kaže da je Endjurens22 jedna od najznačajnijih ekspedicija u skorije vreme, dok je predsedavajući Foklandskog pomorskog fonda Donald Lamont izrazio nadu da će ekspedicija približiti priču o Šekltonu mlađim generacijama i probuditi njihovo interesovanje za nauku ali i skrenuti pažnju na značaj Antarktika.

Na pitanje šta njemu Endjurens znači Baund je rekao: "Verovatno ću se penzionisati posle toga, jer šta drugo možete da radite kada pronađete Endjurens?"

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track