SLOBODA JE U VAŠIM RUKAMA Džonson želi da ukine mere u Velikoj Britaniji: Sa Kovidom treba da živimo kao sa gripom
Foto: EPA / Andy Rain

odluka bi trebalo da stupi na snagu 19. jula

SLOBODA JE U VAŠIM RUKAMA Džonson želi da ukine mere u Velikoj Britaniji: Sa Kovidom treba da živimo kao sa gripom

Planeta -

Premijer Velike Britanije Boris Džonson treba danas da objavi predlog da se ukinu sve mere u toj zemlji u borbi protiv virusa korona. Ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 19. jula, jer kako tvrdi sa koronom se mora živeti kao i sa gripom.

Džonson će danas popodne na konferenciji za novinare potvrditi ovaj predlog, a kako prenosi Dejli mejl, on će takođe reći da će svako za sebe, moći da proceni rizik od korona virsa.

Fizička distanca i rad od kuće takođe se neće više primenjivati, maske se više neće nositi, a maske više neće biti obavezne.

Takođe, pabovi i druga mesta za okupljanja ponovo će moći da služe pića u baru, što će doneti i dobrobit ekonomiji zemlje.

Džonson je rekao da će ljudi biti na ''ispitu prosuđivanja'' kako bi se videlo znaju li da se sami zaštite od korone.

-Zahvaljujući uspešnom uvođenju našeg programa vakcinacije, oprezno napredujemo sa našim planom, saopštio je Džonson.

-Ali moram da istaknem pandemija se nije završila i da će broj obolelih nastaviti da raste u narednim nedeljama. Kako počinjemo da učimo da živimo sa ovim virusom, svi moramo da nastavimo pažljivo da upravljamo rizicima od kovida i da znamo da rasuđujemo kad su u pitanju naši životi, dodao je on.

Zvaničnici su saopštili da će Džonson da se obrati naciji, dok će ministar zdravlja Said Džavid u parlamentu izložiti ovaj plan.

U Britaniji je 86 odraslih primilo prvu dozu vakcine, a 64 odsto je primilo dve doze do nedelje, pokazuju vladini podaci.

Međutim, broj zaraženih raste i dominira delta soj. Poslednji korak ublažavanja mera već je pomeren za četiri nedelje kako bi se vakcinisalo što više ljudi.

Podaci engleskog javnog zdravstva pokazuju da vakcinacija pokazuje dobre rezultate u prevenciji težih oboljenja i hospitalizaciji od tog soja, navela je vlada.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja