VIKTOR PREDATOR: Reporteri bez granica proglasili mađarskog premijera za pretnju slobodnom novinarstvu
Foto: EPA/VICKIE FLORES

sloboda medija

VIKTOR PREDATOR: Reporteri bez granica proglasili mađarskog premijera za pretnju slobodnom novinarstvu

Planeta -

Mađarski premijer jedini je EU političar na listi 37 lidera.

Reporteri bez granica (RSF) okarakterisali su mađarskog premijera Viktora Orbana kao "predatora slobode štampe" zbog načina na koji guši nezavisne medije u svojoj zemlji.

Nevladina organizacija je danas objavila listu 37 lidera koji su "otelotvorenje naročito drastičnog načina bezobzirnog gušenjqa slobode štampe". Orban je jedini zvaničnik EU na listi.

Mađarski premijer je zajedno sa svojim Fidesom postepeno uspostavio kontrolu nad medijima od dolaska na vlast 2010. godine puštajući biznismene da preuzimaju medijske kuće i gušeći nezavisne medije, piše Politiko.

Uz Orbana, na listi RSF-a su se našli brazilski predsednik Žair Bolsonaro, saudijski princ Muhamed bin Alman, liderka Hongkonga Keri Lam. Tu su i "stari poznanici" kineski predsednik Ksi Đinping, sirijski lider Bašar al Asad i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko,

"Nova imena su se našla na listi, iz svih krajeva sveta. Njihove metode se razlikuju ali je cilj isti: sprečiti kritičko izveštavanje po svaku cenu", rekao je direktor RSF Kristijan Mir i dodao da je "zastrašujuće što odgovorni često prođu nekažnjeno".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track