ISTORIJSKI APEL JAPANA SAD: Napali smo Havaje 1941. godine, čuvajte se da se taj napad ne ponovi! VIDEO
Foto: Vikipedija, Profimedia

evo ko preti perl harboru

ISTORIJSKI APEL JAPANA SAD: Napali smo Havaje 1941. godine, čuvajte se da se taj napad ne ponovi! VIDEO

Planeta -

I dok SAD i NATO trenutno izvode svoje redovne vojne vežbe Sea Breeze 21 u Crnom moru, Rusiji „pred nosom“, ta zemlja, pored toga što ih prati svojim vojnim vežbama u tom istom moru (kao u Baltika, Barencovog mora i istočnog Sredozemlja), sve više izvodi svoje vojne vežbe i na Tihom okeanu.

Do sada su uglavnom bili usredsređeni na zone oko Kurilskih ostrva i ruskog Dalekog istoka. Takođe, poslednjih godina primećena je njihova sve veća koordinacija sa kineskom vojskom i učešće u zajedničkim kopnenim, vazdušnim, pomorskim ili kombinovanim vojnim vežbama.

Ovog puta, međutim, događa se nešto sasvim drugo, bar ako je verovati japanskom Ministarstvu odbrane. Naime, zamenik ministra odbrane zemlje, Jasuhide Nakajama, pozvao je Sjedinjene Države da pokažu budnost nad ruskim pomorskim vežbama na Havajskim ostrvima. Držali su ih na 35 kilometara od Havaja, za koje se zna da su 51. savezna država Sjedinjenih Država.

Prema pisanju britanskog medija Dejli Ekpres, Nakajama je čak podsetio na napad japanske formacije nosača aviona na bazu američke pacifičke flote u Perl Harboru 1941. godine.

"Pre sedamdeset godina napali smo Perl Harbor. Ne želim da vas podsećam na ovaj napad, ali sa ruskim vežbama treba postupati oprezno", rekao je Nakajama.

Naglasio je da prvi put u istoriji postsovjetske Rusije njeni brodovi i pomorska avijacija izvode vežbe nekoliko hiljada kilometara jugoistočno od grebena Kurilskih ostrva (prema Havajima).

"Očekujemo da će Rusija izvoditi svoje vežbe ne kršeći međunarodno pravo", rekao je japanski zamenik ministra odbrane.

Pored toga, pozvao je na politiku zadržavanja prema Kini. Nakajama je objasnio da je to neophodno jer Peking izvodi vojne vežbe u koordinaciji sa Moskvom.

Podsetimo: Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je 24. juna da su ruski strateški bombarderi Tu-95 i Tu-22M3, u koordinaciji sa brodovima Tihookeanske flote, uvežbavali napade na kritično važne ciljne neprijateljske ciljeve tokom vežbi na Tihom okeanu. Ruski avioni poleteli su sa aerodroma na Kamčatki i odleteli u centralni deo Tihog okeana.

"Tri strateška bombardera Tu-95 simulirala su udar krstarećim raketama na određene konvencionalne ciljeve", rečeno je. "Takođe, u okviru vežbe, bombarderi Tu-22M3 velikog dometa razradili su zadatke patroliranja i napada na udarne grupe nosača aviona izmišljenog neprijatelja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Udarom na kritične neprijateljske ciljeve u dalekoj zoni upravljalo se zajedno sa raketnom krstaricom Varjag i fregatom maršal Šapošnikov. Letelice velikog dometa pratili su lovci presretači MiG-31BM sa velike nadmorske visine, koji su deo Tihookeanske flote.

Ove operativne vežbe u pojasu dalekog mora održane su od 7. do 24. juna. Obuhvatili su više od 20 brodova i podmornica, kao i brodove za podršku floti i više od 20 pomorskih letelica, javili su ruski mediji.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track