DIGLA SE BURA ZBOG MEHURIĆA Francuska reaguje na šampanjac u ruskom zakonu
Foto: Profimedia

zbog putinove odluke šok u francuskoj

DIGLA SE BURA ZBOG MEHURIĆA Francuska reaguje na šampanjac u ruskom zakonu

Planeta -

Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi izjavio je danas da se naziv ''šampanjac'' može koristiti samo za penušava vina proizvedena u istoimenom regionu u Francuskoj, iako druge države s vremena na vreme pokušavaju da polažu pravo na taj inaziv kao da je njihov.

Denormandi je time reagovao na vest da je Rusija u petak donela zakon kojim se od stranih proizvođača penušavih vina zahteva da svoj proizvod kao takav opisuju na poleđini boce, a ne i na prednjoj strani, dok samo proizvođači ruskog ''šampanjskog'' mogu i dalje da koriste izraz, prenosi Rojters.

-Možete da zamislite reakciju francuskih vlasti, rekao je Denormandi za radio Sud, naglašavajući da reč "šampanjac" potiče iz istoimenog "predivnog regiona Francuske, gde se proizvodi šampanjac''.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku da šampanjcem mogu da se nazivaju samo ruska penušava vina.

Nova ruska "aneksija" ovaj je put udarila na naziv šampanjac, odnosno na penušavo vino koje se proizvodi u francuskoj regiji Šampanji po kojoj je taj penušavi vinski napitak i dobio ime.

Iako Francuzi imaju ekskluzivno pravo na taj naziv, ruski lider Vladimir Putin doneo je Zakon Broj 345 - F 3 na osnovu kog tim imenom mogu da se nazivaju samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track