PRETOPLO U ZEMLJI DEDA MRAZA U Laponiji zabeležene rekordno visoke temperature
Foto: Trevor Smithers ARPS / Alamy / Profimedia

ekstremne temperature u skandinaviji

PRETOPLO U ZEMLJI DEDA MRAZA U Laponiji zabeležene rekordno visoke temperature

Planeta -

Tokom prethodnog vikenda nordijske zemlje zabeležile su rekordno visoke temperature za to područje, tako da je u nekim mestima izmereno čak 34 stepena.

Finski nacionalni meteorološki institut registrovao je najvišu temperaturu u junu od kada je započeto merenje temperatura 1844. godine.

U Laponiji je tako zebeleženo 33,6 stepeni Celzijusovih, što je najtopliji dan od 1914. godine kada je zabeleženo 34,7 stepeni.

U nekim delovima Švedske takođe su izmerene visoke temperture za jun.

Zbog visokih temperatura u američkoj državi Oregon preminulo je 95 ljudi, saopštio je njihov guverner u nedelju, piše Gardijan.

Na stotine ljudi, kako se veruje u sevreozapadnim delovima SAD i jugozapadnoj Kanadi, preminulo je od visokih temperatura.

Eksperti i zvaničnici se plaše da su katastrofalni uslovi izazvani klimatskim promenama, te da će samo u prestojećim mesecima biti gore.

Profesor meteorologije na Univerzitetu u Australiji Majkl Rid rekao je da su događaji na evropskom i svernoameričkom kontinetu povezani.

Rider je pisao o meteorološkim uslovima koji su omogućili stvaranje toplotnog talasa u severnoj Americi.

Na nacionalnom nivou, jun 2021. godine je treći najtopliji mesec koji je zabeležen u Švedskoj.

U Norveškoj meteorološki institut registrovao je 34 stepena u Saltdalu. To je najviša temperatura izmerena u toj zemlji ove godine i samo 1,6 stepeni niža o norveškog rekorda svih vremena.

Kanada se bori sa šumskim požarima u zapadnom delu zemlje - Britanskoj Kolumbiji nakon temperatura koje su dostizale 49,6 stepeni Celzijusovih što je novi nacionalni rekord.

Neki delovi Zemlje se još uvek suočavaju sa ekstremnim temperaturama.

Na južnoj hemisferi, jun takođe postavlja rekorde i na Novom Zelandu gde je trenutno zima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja