NE SKIDAM MASKU! Zvaničnik tužio grad, traži da mu se odobri da prisustvuje sastancima obučen kao rvački alter ego Skal Riper
Foto: Printscreen/YouTube

japan, planeta za sebe

NE SKIDAM MASKU! Zvaničnik tužio grad, traži da mu se odobri da prisustvuje sastancima obučen kao rvački alter ego Skal Riper

Planeta -

Gradski odbornik grada Oita u Japanu tužio je grad nakon što su mu skupštinski zvaničnici zabranili da na zvaničnim sastancima nosi svoju rvačku masku.

Odbornik, poznat samo pod rvačkim imenom "Skal Riper A-dži" u gradsku skupštinu je izabran 2013. godine zalažući se za reformu obrazovanja i pobošljanje ustanova socijalne zaštite.

Njegove kolege iz gradske uprave odmah su se pobunile i usprotivile njegovoj odluci da nosi svoj rvački kostim i ubrzo potom mu je grad to i zabranio.

Skal Riper je tako podneo tužbu zbog "diskriminacije" i zatražio da mu se dozvoli da nosi masku na sajtu grada i plati 5 miliona jena odštete.

Njegova borba je počela pre osam godina kada je došao u gradsku skupštinu. "Ako skinem masku, ja sam potpuno druga osoba", rekao je on lokalnim medijima. "Zbog toga neću da je skinem", dodao je on.

Uprkos zabrani, odbornik je izabran još dva puta i trenutno služi treći mandat.

U tužbi je naveo da Grad Oita i njegov savet zanemaruje mišljenje birača koji podržavaju njegov "rad pod maskom", a da je odbijanje da se njegova fotografija u punoj profesionalnoj rvačkoj opremi objavi na sajtu kršenje njegovih ličnih prava i slobode izražavanja.

Profesionalno rvanje, odnosno "puroresu" je vrlo popularno u Japanu još od 1960ih i 1970ih kada je jedan sumo rvač počeo da organizuje rvačke turnire.

Kurir.rs/DM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track