POČELA SAHRANA OSNIVAČA ZAMBIJE: Sin Keneta Kaunde tvrdi da mesto pogreba nije u skladu sa poslednjom željom njegovog oca
Foto: AFP / AFP / Profimedia

želeo da bude sahranjen pored supruge

POČELA SAHRANA OSNIVAČA ZAMBIJE: Sin Keneta Kaunde tvrdi da mesto pogreba nije u skladu sa poslednjom željom njegovog oca

Planeta -

Sahrana osnivača Zambije Keneta Kaunde započela je danas uprkos što se pred sudom jedan od njegovih sinova usprotivio zbog mesta gde su to vlasti planirale.

Kaundin sin osporio je u utorak na sudu vladin plan da sahrani posmrtne ostatke njegovog oca na predsedničkom groblju, rekavši da je to protiv želje afričkog državnika, prenosi Rojters.

Rekao je da je vlada želi da sahrani njegovog oca u “Embasi Parku” protiv njegove volje, a zatim ga ekshumira i ponovo sahrani na mestu koje je Kaunda odabrao.

Dodao je da je poslednja želja njegovog oca bila da bude sahranjen u svojoj rezidenciji pored supruge Beti, koja je umrla pre više od 10 godina.

Vrhovni tužilac Abraham Mvansa rekao je kasno sinoć da državi nije dostavljena nijedna odluka suda ili nalog protiv planiranog sahranjivanja na predsedničkom groblju.

"Svi smo građani koji poštuju zakon i da je bilo naredbi o zaustavljanju ceremonije, morali bi da se pridržavamo takvog naloga", rekao je Mvansa.

Advokat Kaundinog sina saopštio je da je sud najavio da će doneti odluku po njegovoj tužbi danas u toku dana, ali da nije izdao nijednu zabranu protiv sahrane na predsedničkom groblju.

Lideri i visoki predstavnici brojnih zemalja okupili su se u petak u Lusaki da zajedno sa građanima Zambije odaju počast Kenetu Kaundi, osnivaču te države i ključnoj figuri u pokretu za nezavisnost od Velike Britanije.

1 / 3 Foto: Martin Mbangweta / Xinhua News / Profimedia

Državna komemoracija prvom predsedniku Zambije, koji je preminuo u 97. godini, održana je na stadionu u Lusaki uz prisustvo brojnih uglednih gostiju iz inostranstva.

U Kaundinu čast ispaljen je 21 počasni plotun i izveden prelet vojnih aviona, a nakon njegove smrti, vlada je proglasila tronedeljnu nacionalnu žalost i njegovo telo je proneto širom zemlje kako bi mu stanovništvo odalo poslednju počast.

Predsednik Zambije Edgar Čagva Lungu proglasio je za državne praznike dan komemoracije i sahrane, koja je planirana kao privatna ceremonija.

Kaunda je snažno podržavao napore da se okonča aparthejd u Južnoj Africi, a takođe je bio najveći pristalica oslobodilačkih pokreta u Mozambiku i sadašnjem Zimbabveu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track