Ni kod silovanja ne dozvoliti abortus
Foto: Reuters

Ni kod silovanja ne dozvoliti abortus

Planeta -
"Ako se radi o silovanju, žensko tela ima načina da pokuša da samo odbaci neželjeni plod, ali u slučaju da se to ne dogodi, kazna ne treba da bude usmerena ka detetu, već ka silovatelju", rekao je kongresmen Ejkin (65), koji sada učestvuje u kampanji za mesto senatora

MIZURI - Republikanski kongresmen iz Misurija Tod Ejkin izazvao je buru na političkoj sceni, izjavom da kod žena koje su žrtve silovanja telo samo može da odbaci neželjeni plod i da čak ni u tim slučajevima ne treba dozvoliti abortus.

Ejkin je pripadnik konzervativnog Pokreta čajanka i od njegovog stava se odmah ogradio republikanski predsednički kandidat Mit Romni, koji je ponovio da u takvim slučajevima treba dozvoliti abortus, iako je on generalno protivnik davanja dozvole za abortuse.

"Ako se radi o silovanju, žensko tela ima načina da pokuša da samo odbaci neželjeni plod, ali u slučaju da se to ne dogodi, kazna ne treba da bude usmerena ka detetu, već ka silovatelju", rekao je kongresmen Ejkin (65), koji sada učestvuje u kampanji za mesto senatora.

Prema navodima Američkog žurnala za ginekologiju, procenjuje se da godišnje više od 30 hiljada žena u SAD zatrudni kao posledica silovanja.

Izjava konzervativnog kongresmena je naišla na žestoku osudu njegovih političkih protivnika i organizacija za zaštitu ženskih prava.

Kandidatkinja demokrata za mesto senatora u Misuriju Kler MekKaskil rekla je da je kao žena i bivša tužiteljka koja je vodila više stotina procesa protiv silovatelja, zaprepašćena Ejkinovom izjavom.

Van pameti je da neko može da bude toliko glup i da ne shvati koliko emotivne i fizičke traume ostavlja silovanje.

"Ideje koje je Tod Ejkin izneo o ovako ozbiljnom zločinu su uvredljive za žrtve silovanja", rekla je kandidatkinja Demokratske partije.

Advokatica za zaštitu prava žena Glorija Olred kazala je da je očigledno da žene ostaju trudne nakon silovanja.

"Nekada se radi o silovanju u detinjstvu, nekada je u pitanju nepoznata osoba, nekada poznanik, ali silovanje je silovanje. Ja sam u svojim dvadesetim godinama silovana pod pretnjom pištoljem u Meksiku, nakon čega sam abortirala", rekla je Olredova.

Ejkin se ubrzo, nakon izjave, ponovo obratio javnosti, rekavši da se tokom intervjua za lokalnu televiziju loše izrazio i dodao da on oseća duboku empatiju sa hiljadama silovanih i maltretiranih žena.

Prema istraživanjima javnog mnenja, Ejkin vodi sa 48 prema 43 odsto glasova birača u Misuriju u odnosu na Kler MekKaskil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track