UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Besni Haićani ubice predsednika krvave i pretučene vukli kroz grad VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@madanboukman

HAOS NA HAITIJU

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Besni Haićani ubice predsednika krvave i pretučene vukli kroz grad VIDEO

Planeta -

Na društvenim mrežama objavljen je video u kojem svetina na Haitiju zarobljene bivše kolumbijske vojne plaćenike krvave i pretučene vuče kroz sirotinjske četvrti Port-o-Prensa, usred haosa koji je nastao nakon atentata na predsednika.

Policija je saopštila kako je 26 Kolumbijaca i dvojica američkih državljana bilo uključeno u napad na predsednika Žovenela Moiza u ranim jutarnjim satima u sredu, ali nisu objavljeni njihovi motivi za zločin.

Među uhapšenima su Džejms Solaž (35) i Džozef Vinsent, obojica američki državljani rođeni na Haitiju, koji se na snimcima vide sa još 17 osumnjičenih. Ostali napadači su ili u begu ili ubijeni.

Snimak prikazuje kako dvojicu osumnjičenih Kolumbijaca zavezane vuku ulicama. Jedan od muškaraca bio je bez majice i obliven krvlju dok ih svetina prati i viče.

Privremeni premijer Klod Žozef, koji bi trebalo da bude zamenjen ove nedelje, proglasio je "vanredno stanje" i preuzeo vlast u zemlji, što, pak, osporava čovek kojeg je Moiz imenovao svojim naslednikom, glavni zvaničnik za koronavirus u zemlji, Ariel Henri.

Uz ta previranja, karipska država nema jasan pravni okvir za preuzimanje vlasti u ovakvim slučajevima nakon što je šef pravosuđa, koji je prema ustavu trebalo da preuzme vlast, umro ranije ove godine od kovida-19.

Moiz, koji je optužen za uvođenje diktature u zemlji, učvrstio je svoju vlast i zemlju vodio čvrstom rukom, što znači da će onaj ko ispuni vakuum nastao njegovim ubistvom, imati veliku moć.

Podsetimo, u sredu u 1 sat ujutru, atentatori su upali u privatnu rezidenciju 53-godišnjeg predsednika u brdima iznad glavnog grada, i izrešetali ga sa više hitaca.

Njegova supruga, prva dama Martin (47), teško je ranjena i hitno prebačena u bolnicu u Majamiju, dok je njihova odrasla ćerka Žormali, koja je takođe bila u kući u vreme napada, ostala nepovređena i uspela je da pobegne.

Kurir.rs/Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track