HOROR Kina prikuplja genetski materijal trudnica i nerođenih beba iz Nemačke!
Foto: Profimedia

TAJNA VOJNA ISTRAŽIVANJA

HOROR Kina prikuplja genetski materijal trudnica i nerođenih beba iz Nemačke!

Planeta -

Kineska kompanija BGI prikuplja podatke preko neinvazivnih prenatalnih testova i oni se mogu koristiti u tajnim vojnim istraživanjima

Pod konac... Kineski vojnici na paradi
Pod konac... Kineski vojnici na paradifoto: Reuters

Iako zvuči kao horor film iz budućnosti, zapravo se radi o realnosti! Naime, Kina prikuplja genetski materijal trudnica i njihovih nerođenih beba iz Nemačke, a on se može upotrebiti u tajnim vojnim istraživanjima. Uzorci prikupljeni potpuno legalno mogu se koristiti u laboratorijama u kojima se rade genetska ispitivanja, a koje se nalaze širom Kine i u Hongkongu.

Upozorenje iz Amerike

Kako prenosi nemački Bild pozivajući se na izveštaj Rojtersa, mogući cilj ovog prikupljanja genetskog materijala nemačkih trudnica i njihovih nerođenih beba može da bude istraživanje patogena, čime bi se napravilo genetsko oružje koje može da nanese štetu ili da se upotrebi nad grupom ljudi koji imaju određene genetske karakteristike. Američki Stejt department u martu je izdao saopštenje upozorivši da Kina radi na razvoju ove tehnologije.

Moguće posledice - Testovi na Ujgurima

Prikupljeni genetski podaci trudnica i njihovih nerođenih beba mogu se koristiti na više načina. Jedan od njih je otkrivanje predispozicija na određeni tip bolesti. Drugi je pravljenje baza podataka sa posebnim genetskim osobinama koje se potom mogu upotrebiti na najrazličitije načine uz korišćenje veštačke inteligencije. Slične testove kineske vlasti su radili na pripadnicima ujgurske etničke manjine. Pomoć superračunara napravljeni su programi za prepoznavanje Ujgura u velikim gradovima, pod izgovorom za zaštitu od terorističkih napada.

Rojters navodi da iza svega stoji kineska kompanija "BGI". Ona prodaje neinvazivne prenatalne testove "NIFTY" u čak 52 zemlje širom planete. S ovim testovima trudnice žele da utvrde da li će roditi zdravo potomstvo. Kompanija "BGI" poseduje džinovsku bazu podataka o majkama i embrionima, a kako prenosi Rojters, kompanija blisko sarađuje u istraživanju sa kineskom armijom. Ovi testovi se potpuno legalno prodaju u Nemačkoj i ginekolozi ih preporučuju trudnicama na dobrovoljnoj bazi.

Zaštita podataka u EU

Iz kompanije "Elutija" koja prodaje testove u Nemačkoj, navode da se podaci prikupljeni testovima analiziraju u Hongkongu. To se kosi sa odredbama o zaštiti podataka na nivou Evropske unije. Kompanija "BGI" je zaobišla stroge odredbe u EU tako što je uklonjeno obaveštenje da je neophodno da pacijent izričito da pristanak na upotrebu svojih podataka ili uzoraka u istraživačke svrhe. Drugim rečima, kompanija komotno može da izvodi tajne testove u saradnji sa kineskom armijom bez znanja pacijenata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track