ŠIŠMIŠI, PACOVI I OFARBANI PILIĆI U nehigijenskim uslovima na pijacama prodaju životinje koje mogu biti izvor MNOGIH BOLESTI
Foto: Ronny Adolof Buol / AFP / Profimedia

kao da korona nije bila dovoljna

ŠIŠMIŠI, PACOVI I OFARBANI PILIĆI U nehigijenskim uslovima na pijacama prodaju životinje koje mogu biti izvor MNOGIH BOLESTI

Planeta -

Više od godinu dana nakon što je korona buknula u svetu na uličnim pijacama u Indoneziji prodaju se mnogobrojne životinje kao i slepi miševi.

Kineske vlasti su zatvorile pijacu u Vuhanu kao i druge pijace na kojima se prodaju životinje kako bi otklonile reputaciju zemlje iz koje je krenula korona.

Naučnici sumnjaju da je virus potekao od slepih miševa koji su se prodavali u Vuhanu.

Mađutim, na ostrvu Sulavesi, jednom od najvećih u toj zemlji, otkriveni su prodavci slepih miševa i pacova, pored svinja, pasa, zmija, žaba, pilića i pataka, čije se meso u tom delu sveta smatra poslasticom.

Indonezija, pijaca, pacovi, šišmiši
foto: Sijori Images via ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Većina životinja je, kako prenosi Independent, u kavezima ili je vezana.

Prodavci su takođe prodavali i piliće ofarbane u razne boje kako bi ih držali ljudi kao kućne ljubimce, ali najverovatnije neće preživeti.

Indonezija, pijaca, šišmiši, slepi miševi, 0449477693
foto: Alf Jacob Nilsen/Solent News & Photo Agency / Solent News / Profimedia

Izvori su rekli istražiteljima iz organizacije za zaštitu životinja da su tržišta nastavila da funkcionišu bez uticaja pandemije, iako je Svetska zdravstvena organizacija tražila da se prekine ulična prodaja živih životinja.

Stručnjaci kažu da su nehigijenski uslovi na pijacama živih životinja uzgajalište zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja mogu da pređu na ljude.

Indonezija, pijaca, šišmiši, 0498023071
foto: Ronny Adolof Buol / AFP / Profimedia

Nasilno držanje životinja u kavezima drastično povećava nivo stresa životinja, što ih čini podložnijim bolestima, uspostavljanjem bliskog kontakta sa životinjskim vrstama koje čovek nikada ne bi sreo osim u divljini, povećavaju se šanse da virus pređe sa životinje na čoveka.

Svedoci, koji su posetili tri pijace, rekli su da su uslovi nesanitarni i surovi.

Slepi miševi, psi i ptice pronađeni su u velikom broju na pijaci Langovan i pijaci Karombasan, a na tržnici Beriman viđeno je i mnogo slepih miševa, kao i pacova, gomila zmija i obojenih pilića (brutalni trik koji će privući roditelje da ih kupe svojoj deci).

Povređeni psi stavljani su u male kaveze, čekajući da budu ubijeni.

Radnici nisu nosili rukavice dok su prodavali mrtve ili žive životinje, dok je na tlo prekriveno krvlju i crevima, objavila je organizacija ''Četiri šape''.

-Kovid nas je upozorio da moramo više da obratimo pažnju kako tretiramo životinje. Držanje životinjama u kavezima u okrutnim uslovima, brutalno ponašanje prema životinjama i klanje, kao i otpad koji nastaje kao rezultat svega, savršeno je leglo za zoonotske bolesti, rekao je jedan istražitelj.

Nakon što su kineske pijace na kojima se prodaju žive životinje povezane sa pojavom koronavirusa, vlade širom sveta pokrenule su akciju da se takve mesta zabrane.

SZO ističe da se globalno oko milijardu slučajeva bolesti i milioni smrtnih slučajeva dogodi svake godine zbog bolesti koje prelaze sa životinja na ljude i da 75 odsto novih bolesti potiče od životinja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track