TUŽNE POSLEDICE TOPLOTNOG TALASA U KANADI: Temperature od 50 stepeni bukvalno skuvale školjke u moru
Foto: Printscreen/Twitter

posledice

TUŽNE POSLEDICE TOPLOTNOG TALASA U KANADI: Temperature od 50 stepeni bukvalno skuvale školjke u moru

Planeta -

Desetine hiljada školjki, dagnji, morskih zvezda i puževa skuvalo se na plaži u Vankuveru nakon što je Kanadu pogodio rekordni toplotni talas, najjači u istoriji zemlje.

Kris Harli, morski biolog sa Univerziteta Britanske Kolumbije, pomor je uočio kada je u nedelju osetio da se iz smera plaže Kitsilano širi neugodan miris. Harli je u razgovoru za kanadsku televiziju CBC rekao da je ostao šokiran kada je otkrio izvor mirisa.

U Britanskoj Kolumbiji su krajem juna, tri dana zaredom, registrovane izuzetno visoke temperature. Rekordnih 46,6 stepeni izmereno je 29. juna, prenosi Bisniz insajder.

Nije razjašnjeno kada su školjke stradale. Harli je objasnio da većina morskih životinja koje žive u priobalnom području mogu da izdržae temperature od maksimalnih 30 stepeni. Termografski snimci napravljeni 28. juna pokazale su da je temperatura na obalama Vankuvera bila oko 50 stepeni.

Smrt morskih životinja privremeno će uticati na kvalitet vode u oblasti jer dagnje i školjke "filterišu" vodu, rekao je Harli i dodao da je na osnovu dostupnih podataka o pomoru životinja u vodama oko Vankuvera izračunao da je moguće da je na sličan način uginulo više od milijardu životinja koje žive u priobalnom području obližnjeg Sališkog mora.

Ovo nije prvi put da toplodni talas ubije školjke. Najveće uginuće dagnji registrovano je 2019. kada je Kaliforniju pogodio vreli talas.

Temperature vazduha u Kanadi su bile toliko intenzivne da su šumski požari stvorili pirokumulonimbuse, oblake koji mogu da generišu munje i tornada i tako izazovu nove požare.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track