VISOKI KINESKI ZVANIČNIK O HEGEMONIJI SAD: Oni su zemlja u opadanju, evo kada će biti nadmašene VIDEO
Foto: Profimedia

jasno

VISOKI KINESKI ZVANIČNIK O HEGEMONIJI SAD: Oni su zemlja u opadanju, evo kada će biti nadmašene VIDEO

Planeta -

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova rekao je u petak da američka hegemonija pada, ali je napomenuo da će i dalje biti teško nadmašiti SAD kao vodeću svetsku silu.

U obraćanju kineskom državnom mediju Guanča u petak, Le Jučeng je rekao da su SAD nastavile da predstavljaju najjaču i najmoćniju naciju na svetu, ali da ta zemlja pati iz ideološke perspektive.

"Američki pad nije pad snage već pad hegemonije", rekao je Li, navodi SCMP. "Bez obzira na snagu neke zemlje, hegemonska moć će uvenuti, hegemonija nije popularna."

Uprkos tome, Li je nastavio izjavivši da su SAD "i dalje jaka i velika država na prvom mestu", te da će ih "biti teško prestići tokom relativno dugog vremenskog perioda".

Kineski ministar inostranih poslova kritikovao je predsednika Džoa Bajddena zbog toga što se Kini obratio agresivno i tvrdio da administracija pokušava da uništi i obuzda Kinu.

"Najveći izazov sa kojim će se suočiti supersila poput Sjedinjenih Država uvek će doći iznutra, a uništavanje Kine nikako nije recept za rešavanje američkih problema", rekao je Le, navodi Post. "Nadamo se da će se Sjedinjene Države vratiti razumu i pravom putu dijaloga i saradnje, bez potrebe da otpor Kini pretvore u politiku, niti da Kinu sadrže u" političku korektnost ", nastavio je on.

Li je dodao da su međunarodne grupe pod vodstvom SAD-a, poput Četvorostranog bezbednosnog dijaloga (Kuad) usmerenog na azijsko-pacifički region i Grupe sedam nacija (G7), primeri države koja pokušava da definiše "međunarodnu zajednicu", dok ide protiv Kine. On je takođe zamerio SAD-u i drugim zapadnim državama zbog optužbi Kine za počinjenje kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

U januaru su SAD postale prva zemlja koja je akcije Kine zvanično proglasila genocidom, nakon izveštaja da je nacija smestila preko milion Ujgura u logore za zadržavanje u regionu Sinđijang i primorala ih da rade u opasnim uslovima protiv svoje volje. Zemlja je takođe optužena za korišćenje sofisticiranih tehnika za hakiranje telefona i tehnologija etničkih manjina.

Lijeve izjave u petak dolaze dok nekoliko američkih zvaničnika zvoni na uzbunu da kineska ekonomija i vojska rastu brzim tempom.

Prošlog meseca, republikanski senator Jute Mit Romni upozorio je da je Kina na putu da postane "najmoćnija ekonomija na svetu i najmoćnija vojska na svetu", koja verovatno predstavlja najznačajnije izazove američkoj spoljnoj politici.

"Mislim da je predsednik sve više svestan tog izazova, kao i njegov državni sekretar [Entoni] Blinken, i mislim da oni pokušavaju da okupe naše saveze kako bi se probudili u tu stvarnost i preduzeli mere da razuvere Kinu sa puta konfrontacije i vojne agresivnosti ", rekao je Romni tokom intervjua za CNN-ovo stanje Unije.

Slično tome, u nedavnom intervjuu objavljenom u FT, visoki oficir NATO-a Stjuart Pič primetio je na brzu vojnu ekspanziju Kine.

"Prilično je šokantno koliko je brzo Kina izgradila brodove, koliko je Kina modernizovala svoje vazduhoplovstvo, koliko je uložila u sajber i druge oblike upravljanja informacijama, a ne najmanje u prepoznavanje lica", rekao je Pič.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track