BRENSON DANAS LETI U SVEMIR Plan puta do detalja razrađen
Foto: Profimedia

ostvaruje svoj san

BRENSON DANAS LETI U SVEMIR Plan puta do detalja razrađen

Planeta -

Dve svemirske letelice, dve kompanije, jedan cilj - odvesti svoje osnivače u svemir.

Ričard Brenson i Džef Bezos osnovali su svoje kompanije ''Virgin Galactic'' i ''Blue Origin'', a sada su obojica odlučili da se otisnu u svemir u svega nekoliko dana razlike.

Džef Bezos
foto: Profimedia

Kao rezultat paralelnog razvoja kompanije i žestokog suparništva dvojice preduzetnika, putovanja označavaju prekretnicu u industriji svemirskog turizma u nastajanju.

Iako su milijarderi među prvim putnicima, njihov krajnji cilj je da se omogući bogatim klijenata da se vlastitim očima nekoliko minuta dive Zemlji iz svemira.

Oni neće biti prvi bogataši u svemiru. Amerikanac mađarskog porekla Čarlas Simoni i Gaj Laliberte, kanadski suosnivač kompanije ''Cirque du Soleil'', proveli su nekoliko dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2007. odnosno 2009., ali su leteli ruskim Sojuzom.

Bezos i Brenson biće prvi koji će u svemir otići privatnim svemirskim kompanijama koje su sami osnovali.

-Jednostavno je neverovatna, predivna slučajnost da idemo gore u istom mesecu, rekao je Brenson u intervjuu za The Washington Post, dodajući da njegova odluka da pomeri let na 11. jul "iskreno nije" doneta kako bi pretekao osnivača Amazona, čije je putovanje predviđeno za 20.jul.

Detaljan plan puta

Brenson poleće danas iz baze u Novom Meksiku pod nazivom SpacePort America. Vreme još nije objavljeno, ali je kompanija saopštila da će prenos uživo početi u 7 sati po lokalnom vremenu.

Vazdušna letelica nosač poleće sa piste i pušta svemirski brod VSS Unity na visini od 15 kilometara.

Dva pilota VSS Unityja pale raketne motore koji će letelicu da ponesu preko 80 kilometara visine koju SAD smatra granicom svemira.

Putnici, Brenson i još trojica radnika Virgin Galactica moći će da se odvežu i uživaju u bestežinskom stanju nekoliko minuta.

Letelica će se potom vratiti na pistu sa koje je krenula.

Oko 600 ljudi već je kupilo karte za put u svemir 2022. godine, a cena se kreće od 200.000 do 250.000 američkih dolara.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track