UJEDINJENI PROTIV STRANIH NEPRIJATELJSKIH SILA Kim i Si najavili novu fazu saradnje: Naš sporazum brani socijalizam i mir u Aziji!
Foto: EPA/KCNA

drugarsko poverenje i vojno prijateljstvo

UJEDINJENI PROTIV STRANIH NEPRIJATELJSKIH SILA Kim i Si najavili novu fazu saradnje: Naš sporazum brani socijalizam i mir u Aziji!

Planeta -

Lideri Severne Koreje i Kine najavili su snažniju saradnju na godišnjicu njihovog sporazuma o prijateljstvu, saradnji i zajedničkoj pomoći, preneli su korejski mediji.

U poruci Si Đinpingu, severnokorejski lider Kim Džong-un ocenio je da su njihova saradnja i prijateljstvo od vitalnog značaja sada kada su suočeni sa neprijateljstvom stranih sila. Si je, prenosi državna agencija KCNA, obećao novu fazu saradnje.

Kina je jedini veliki saveznik Severne Koreje koja je suočena sa međunarodnim sankcijama zbog Pjongjangovog programa nuklearnog naoružanja. Dve zemlje su potpisale sporazum još 1961. a zbog višegodišnjeg embarta, Pjongjang se sve više oslanja na pomoć Pekinga.

"Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji poslednjih godina, drugarsko poverenje i vojno prijateljstvo Severne Koreje i Kine jača iz dana u dan", rekao je Kim i dodao da sporazum dve zemlje brani socijalizam i mir u Aziji sada kada "strane sile postaju sve očajnije u svojim napadima i opstrukcijama".

Si je poručio da mu je plan da usreći dve zemlje i dva naroda jačanjem komunikacije sa Kimom i "stabilnim uvođenjem prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje u novu fazu", navodi KCNA.

Kurir.rs/CNBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja