POLETEO, VIDEO SVEMIR I SLETEO! Milijarder Brenson ostvario svoj dečački san! VIDEO
Foto: Kurir, Printscreen/Twitter

posle sat i po kašnjenja

POLETEO, VIDEO SVEMIR I SLETEO! Milijarder Brenson ostvario svoj dečački san! VIDEO

Planeta -

Britanski milijarder Ričard Brenson vratio se bezbedno nakon pionirskog leta u svemir pošto se prethodno vinuo više od 80 kilometara iznad pustinje Novog Meksika na svom mlaznom avionu Virdžin Galaktik.

Let je predstavio kao simboličnu prekretnicu u poduhvatu koji je planirao 17 godina.

Brenson je misiju predstavio i kao preteču nove ere svemirskog turizma, a kompanija koju je osnovao 2004. godine trebalo bi da zapocne komercijalne letove sledeće godine, preneo je Rojters.

Uspešan let omogućio je Brensonu da se pohvali kao rival milijardera Džefa Bezosa, vlasnika Amazona, koji se nadao da će prvi leteti u svemir raketom vlastite svemirske kompanije.

Raketa njegovog Virdžin Galaktika poletela je posle sat i po kašnjenja i plan je bio da stignu do visine gde nebo postaje crno a Zemljin horizont počinje da se zakrivljuje, prenosi BBC.

Brenson je ranije rekao da želi prvo da iskusi let pre nego što dozvoli klijentima koji plaćaju da otputuju sledeće godine.

Brensonu, koji će u svemir stići pre svog rivala i kolege milijardera Džefa Bezosa, godinama planira put u kosmos.

Svoju nameru prvi put je obnarodovao 2004. i očekivao je da će uspeti da je ispuni do 2007. ali zbog tehničkih problema, projekat je potrajao godinama.

Sa Brensonom su na ovom letu dva pilota i tri člana posade koji će moći će da se odvežu i uživaju u bestežinskom stanju nekoliko minuta.

Letelica će se potom vratiti na pistu u Novom Meksiku sa koje je krenula.

Oko 600 ljudi već je kupilo karte za put u svemir 2022. godine, a cena se kreće od 200.000 do 250.000 američkih dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track