LICE I GLAS AVGANISTANKI: Šakilu je muž tukao i upucao u lice, sada se bori za prava žena u svojoj ratom razorenoj zemlji VIDEO
Foto: Printscreen/BBC

nesalomiva

LICE I GLAS AVGANISTANKI: Šakilu je muž tukao i upucao u lice, sada se bori za prava žena u svojoj ratom razorenoj zemlji VIDEO

Planeta -

Ako ste žensko, Avganistan je jedno od najgorih mesta na svetu za vas.

Zvaničnici su prošle godine registrovali 3500 slučajeva nasilja nad ženama u ovoj zemlji, ali se strahuje da je realna brojka mnogo, mnogo veća budući da se sa odlaskom Amerikanaca i drugih stranih trupa i dolaskom talibana, bezbednosna situacija komplikuje.

Šakila Zaren (25) jedna je od retkih preživelih nasilja u porodici. Kao mladu devojku su je dali starijem čoveku koji ju je tukao, silovao i onda upucao u lice.

Preživela je 25 operacija, rekonstruktivnih i drugih ali se sada oporavlja i bori za prava drugih žena.

"Moja prošlost je toliko bolna da sam se vratila snažnija. Uvek govorim da me ništa ne može slomiti", rekla je Šakila BBC-u.

"Imala sam teško detinjstvo, ne sećam se da sam se ikada nasmejala kada sam bila dete. Braća, muž i njegov brat su me tukli, ne znam kako sam uopšte odrasla", rekla je ona.

Šakila je odrasla u Baglanu, na severu Avganistana. Imala je 17 kada su je naterali da se uda za mnogo starijeg muškarca.

Kada ju je doveo u kuću pokazao joj je ručno rađeni bič i rekao: Ti si žena i zaslužuješ ovo.

"Pitala sam ih šta je naš greh i zašto nas tuku. Bili su šokirani: kako se žena usudila da im se suprotstavi? Kada su saznali da sam otišla u policiju, muž me je upucao", ispričala je ona.

"Sećam se da sam mislila da imam noćnu moru i da će se užasni san konačno završiti. Kada sam se probudila u bolnici, pokušala sam da govorim ali nisam mogla. Onda sam videla majku kako plače i shvatila sam da ovo nije noćna mora. Ovo je moj život", dodala je Šakila.

Baglan je sada ratna zona, poprište žestokih sukoba avganistanskih snaga i talibana. Šakla se preselila u Kanadu i kaže da je uprkos svemu imala sreće. Sada koristi svoje lice i glas kako bi se borila za Avganistanke.

"Žene u Avganistanu imaju težak život i ne vidim nikakvu budućnost za njih. Da nisam progovorila i da nisam braila svoja prava, umrla bih od bola i mučenja", rekla je ona.

"Moja poruka je da se Avganistanke nikada neće prepustiti nasilju, borićemo se za naša prava!"

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track