TALIBANI OBJASNILI TURCIMA DA SU NEPOŽELJNI U AVGANISTANU: Dali detaljno pojašnjenje uz podsećanje na definiciju džihada!
Ilustracija, Foto: FOTO AP

jasno

TALIBANI OBJASNILI TURCIMA DA SU NEPOŽELJNI U AVGANISTANU: Dali detaljno pojašnjenje uz podsećanje na definiciju džihada!

Planeta -

U utorak (13. jula), avganistanski radikalni talibanski pokret izdao je zvaničnu izjavu u vezi sa prisustvom turskih vojnih snaga u Avganistanu.

"Odluka turskog rukovodstva je nepromišljena, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i u suprotnosti je sa našim nacionalnim interesima“, navodi se u saopštenju, pozivajući Ankaru da preinači svoju odluku jer šteti obema zemljama.

"Prisustvo snaga bilo koje zemlje pod bilo kojim izgovorom smatramo okupacijom. Zbog toga ćemo se boriti protiv osvajača na osnovu fetve iz 1422. hidžretske godine (2001.), prema kojoj je rat bio džihad u poslednjih 20 godina".

Talibani su takođe rekli da bi, ako Turska ne poništi svoju odluku, „odgovornost za sve posledice pala na one koji se mešaju u tuđe stvari i donose tako ishitrene odluke“.

U tački 7, talibani govore o kontaktima koji su se dogodili sa turskom stranom, tokom kojih je talibanima rečeno da nikakve odluke neće biti donete bez njihovog pristanka.

Na kraju, evo celokupnog teksta zvanične izjave talibana, koji možete pročitati ovde:

„13. Jul 2021: Izjava Islamskog Emirata o produženju okupacije od strane turskih snaga u Avganistanu.

Svi su svesni da će se sve strane snage povući iz naše voljene domovine na osnovu Sporazuma iz Dohe, odluke koju su odobrile Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica, a prihvatile i podržale većina zemalja, uključujući turskog ministra spoljnih poslova koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanje.

Sad kad je tursko rukovodstvo najavilo zadržavanje snaga i proširenje okupacije naše zemlje po nalogu i u dogovoru sa Amerikom, vredi razmisliti o sledećim tačkama:

1 - Islamski Emirat Avganistan i avganistanski narod održavaju istorijske, kulturne i verske veze sa muslimanskim narodom Turske. Produžavanje okupacije pobudiće osećaj nezadovoljstva i neprijateljstva prema turskim zvaničnicima u našoj zemlji i naštetiti bilateralnim vezama.

2 - Odluka turskog rukovodstva je nepromišljena, kršenje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta i protiv naših nacionalnih interesa. Islamski Emirat Avganistana najoštrije osuđuje ovu osuđujuću odluku jer će stvoriti probleme između turske i avganistanske države. I snažno apelujemo na turske zvaničnike da preinače svoju odluku, jer je štetna za obe zemlje.

3 - Zadržavanjem stranih snaga u našoj domovini od bilo koje zemlje pod bilo kojim izgovorom koji smatramo okupacijom, a sa osvajačima će se postupati na osnovu fetve od pet stotina uglednih naučnika objavljene 1422. hidžretske godine (2001) - fetve pod kojom proteklih dvadeset godina džihada.

4 - Pozivamo muslimanski turski narod i njegove pametne političare da dignu svoj glas protiv ove odluke, jer ona nije korisna ni za Tursku ni za Avganistan, već samo stvara probleme između dva muslimanska naroda.

5 - Naša politika ostaje težnja za dobrim i pozitivnim odnosima sa svim zemljama na osnovu međusobnog ponašanja. Niti se mešamo u tuđe stvari niti dozvoljavamo drugima da se mešaju u naše vlastite stvari.

6 - Podsećamo turske zvaničnike da je bolje održavati pozitivne i dobre odnose u svetlu prihvaćenih principa, nego donositi takve nesavesne odluke, pružajući ruke međusobne saradnje i usvajajući zajedničko razumevanje i stavove o zajedničkim izazovima i interesima.

7 - Već neko vreme smo u kontaktu sa turskim zvaničnicima i održali smo nekoliko sastanaka na kojima su nas uverili da neće doneti takvu jednostranu odluku bez našeg odobrenja. Trenutna odluka koju su doneli predstavlja kršenje toga.

8 - Ako turski zvaničnici ne preispitaju svoju odluku i nastave okupaciju naše zemlje, Islamski Emirat i avganistanska država - u skladu sa svojom verskom, savesnom i patriotskom dužnošću - zauzeće stav protiv njih, suprotstavivši se deceniji zanimanje, u kom slučaju odgovornost za sve posledice svaliti na one koji se mešaju u tuđe poslove i donose tako nepromišljene odluke.

Islamski Emirat Avganistan".

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track