SMEŠI NAM SE POLEGZIT? Ustavni sud Poljske ukrstio rogove sa Evropskim sudom pravde, kaže da su njihove mere neustavne
Foto: Shutterstock

vladavina prava u krizi

SMEŠI NAM SE POLEGZIT? Ustavni sud Poljske ukrstio rogove sa Evropskim sudom pravde, kaže da su njihove mere neustavne

Planeta -

Evropski sud pravde ocenio je da kontroverzna poljska disciplinska komisija evropske zakone.

Evropski sud ocenio je da Discipinska komora Vrhovnog suda Poljske nije pružila garancije da će biti "nezavisna i nepristrasna" i da postoji velika opasnost da se komora koristi kako bi se pritiskale i disciplinovale nepodobne sudije.

Presuda Evropskog suda pravde usledila je dan nakon što je Sud izdao naređenje Poljskoj da suspenduje komoru, prenosi Politiko.

Najviši sud u Poljskoj ocenio je tada da su mere koje je Evropski sud pravde uveo Poljskoj zbog kontroverznih pravosudnih reformi "neustavne". Ta odluka mogla bi da ima dalekosežne posledice po Uniju.

Sudija Stanislav Piotrovič ocenio je da je Ustavni sud Poljske doneo većinsku odluku da EU mere koje se tiču "sistema, principa i procedura" poljskih sudova "nisu u skladu" sa ustavom zemlje.

Evropski sud je zatražio momentalnu suspenziju novoustanovljenog tela koje bi trebalo da nadgleda sudije vrhovnog suda i koje ima ovlašćenja da im ukine imunitet ili smanji plate, ako se za tim pojavi potreba.

EU inače smatra da je Ustavni sud Poljske mahom "nezakonita" institucija jer su sudije lokalni vladajućoj stranci Pravo i pravda., prenosi Gardijan. "Trenutno smo u procesu pravnog Polegzita", rekao je poljski nezavisni ombudsman za ljudska prava Adam Bodnar.

Bivši predsedavajući Evropskog saveta Donald Tusk, koji je sada lider opozicione partije Građanska platforma, optužio je vladajuću stranku da "napušta EU". "Samo mi Poljaci možemo uspešno da se odupremo ovome", rekao je on.

Sa druge strane, ministar pravde Žbiginjev Žiobro smatra da je Ustavni sud doneo odluku "protiv mešanja, uzurpacije i pravne agresije organa Evropske unije".

Sud za ljudska prava sa sedištem u Luksemburgu ukratko optužuje Poljsku da podkopavanje i podrivanje nezavisnosti pravosuđa svojim disciplinarnim komicijama, telima i organima koji se obračunavaju sa za vlast nepodobnim sudijama.

Sa druge strane, stranka Pravo i pravda navodi da su reforme pravosuđa koje se sprovode neophodne kako bi se izborili sa korupcijom i ostaicma komunističkog uticaja u sudovima.

Sada, neki stručnjaci smatraju da je odlučnost Poljske da se suprotstavi EU zakonima znak da se zemlja priprema za izlazak iz Unije iako ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je članstvo u EU veoma popularno među Poljacima.

Loren Peh, profesor evropskog prava na Midlseks univerzitetu u Londonu smatra da bi direktan izlazak Poljske iz EU bilo "političko samoubistvo", zbog čega veruje da ćemo prisustvovati postepenom "Polegzitu iz pravosuđa EU" jer favorizovanje poljskog prava nad evropskim može da natera blok na "finansijske sankcije... i suspenziju EU fondova".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja