ZAVRŠENO TESTIRANE MOĆNOG PROMETEJA: Ruski sistem PVO s-500 se od prethodnika najmanje razlikuje po imenu! VIDEO
Foto: Printscreen Youtube

oružje

ZAVRŠENO TESTIRANE MOĆNOG PROMETEJA: Ruski sistem PVO s-500 se od prethodnika najmanje razlikuje po imenu! VIDEO

Planeta -

Nova generacija PVO sistema P-500 Prometej koju je razvila ruska kompanija za naoružanje Almaz-Antej, ista grupa koja je proizvodila S-300 i S-400, uspešno je završila seriju testova, uključujući i lansiranje borbenih raketa, prema komandantu raketnih odbrambenih snaga ruskog vazduhoplovstva, general-major Sergej Babakov.

U razgovoru sa ruskim vestima Krasnaja zvezda prošle nedelje, general-major Babakov je pojasnio da je S-500 razvijen kao potpuno nova generacija protivavionskih sistema čiji je cilj obaranje balističkih projektila srednjeg dometa, a po potrebi i interkontinentalni balistički rakete u završnoj fazi putanje leta. Pored toga, S-500 je, prema njegovim rečima, sposoban da uništava hipersonične letelice i bespilotne letelice.

"Sistem PVO S-500 sposoban je da uništava hipersonično oružje svih modifikacija, uključujući i bliski svemir, pored aerodinamičnih i balističkih ciljeva, što omogućava da se sa sigurnošću kaže da je ovaj sistem jedinstven", rekao je general-major Babakov.

Novo rusko odbrambeno oružje može navodno da gađa neprijateljske balističke rakete u dometu do 600 kilometara i avione na oko 500 kilometara.

Vojni zvaničnik je objasnio da borbene vežbe uključuju gađanje ciljeva koji imaju tehničke specifikacije slične savremenom vazduhoplovnom napadu ili onim naprednijim mogućnostima.

Prema rečima general-majora, protivavionske raketne posade usavršavaju svoje veštine presretanjem i malih i malih letećih objekata male brzine koji oponašaju bespilotne letelice i ciljeva velike brzine, velikih brzina koji oponašaju hipersonične rakete.

Štaviše, rusko vazduhoplovstvo je takođe uzelo u obzir iskustvo stečeno tokom vazdušne kampanje u Sirijskoj Arapskoj Republici. Svi incidenti upotrebe oružja i protivavionske raketne vojne opreme pažljivo se proučavaju i koriste tokom vežbi, istakao je Babakov.

Ruske vojne škole i akademije Ministarstva odbrane, kao i tehnički univerziteti u zemlji, obučavaju stručnjake za protivavionske raketne posade u nacionalnom vazduhoplovstvu, primetio je general-major, dodajući da je ove godine preko 1.000 diplomaca stupilo na dužnost u ovaj ogranak oružanih snaga Ruske Federacije.

Prošlog decembra, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksej Krivoručko otkrio je da bi raketni sistem S-500 i voronješki radari za rano upozorenje dugog dometa mogli da uđu u službu već 2021. godine, nakon završetka suđenja.

Radari za rano upozorenje dugog dometa okosnica su svakog kompleksa PRO. Porodica Voronjež, koja nadgleda vazdušni prostor protiv napada balističkim raketama i avionima, ima tri varijacije: Voronjež-M (metar opsega), Voronjež-DM (decimetarski opseg) i Voronjež-SM (santimetar opseg). Sve tri rade u jednom sistemu što ga omogućava preciznije određivanje ciljnih parametara i tipa.

Početkom aprila 2021. Almaz-Antej je signalizirao da će novi sistem PVO S-500 uskoro završiti suđenja. Očekuje se da će novi najsavremeniji sistem Prometej biti isporučen ruskim oružanim snagama nakon završetka borbenih ispitivanja. U budućnosti će jedinstveni kompleks PVO dugog dometa postati kamen temeljac jedinstvenog nacionalnog sistema PVO i PRO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 28. juna, tokom sastanka sa vrhunskim diplomcima vojnih škola i akademija Ministarstva odbrane, da će protivavionski sistem S-500 Prometej, interkontinentalna balistička raketa Sarmat i hipersonične rakete na brodu Cirkon. uskoro biti stavljen na borbeno dežurstvo zajedno sa ostalim naprednim vojnim kompleksima.

Razvoj S-500 izazvao je žestoku raspravu među zapadnim vojnim posmatračima koji su posebno podigli alarm zbog prijavljene sposobnosti sistema da uspešno osujeti slabo uočljivu tehnologiju američkog aviona: „Od svih najnovijih projekata naoružanja Kremlja, S -500 je jedan od najdirektnijih i najmoćnijih ruskih odgovora na američke stelt borbene avione pete generacije poput F-35 Lightning II i F-22 Raptor kompanije Lokid Martin “, podvukao je Nacionalni interes 27. maja 2021. godine.

„S-500 bi bili idealni za pružanje regionalne odbrane od balističkih projektila duž evropskih ruskih granica sa NATO-om“, napisao je Drive u maju 2018. „U mnogome je približno analogan sistemu odbrane Terminal High Altitude Area, koji je proizvela SAD, ili THAAD , iako je cilj očigledno pružiti fleksibilnost da se odgovori i na konvencionalnije vazdušne pretnje “.

Prema stranim posmatračima, S-500 se ne može nazvati čistim „naslednikom“ S-400: to je potpuno novo oružje, dizajnirano da ispuni širi skup strateških zadataka.

Kurir.rs/Sputnjik International

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja