JEDAN AMERIČKI RAZARAČ IZAZVAO PROTEST PEKINGA U JUŽNOKINESKOM MORU: Evo čime je sve naoružan USS Rasel! VIDEO
Foto: USN / Alamy / Alamy / Profimedia

drama

JEDAN AMERIČKI RAZARAČ IZAZVAO PROTEST PEKINGA U JUŽNOKINESKOM MORU: Evo čime je sve naoružan USS Rasel! VIDEO

Planeta -

Američki razarač pojavio se u blizini spornih ostrva u Južnokineskom moru, čime su još jednom podignute tenzije u eskalirajućem sporu oko slobode plovidbe između Vašingtona i Pekinga.

Razarač klase "Arli Burk" USS Rasel polvio je pored ostrva Spratli Islands-om, tvrdi Peking. Rasel pripada Sedmoj floti američke mornarice, koja je izjavila da je razarač "položio prava na plovidbu i slobode na ostrvima Spratli, u skladu sa međunarodnim pravom", dodajući da je "ova operacija slobode plovidbe podržavala prava, slobode i zakonito korišćenje more priznato u međunarodnom pravu osporavanjem nezakonitih ograničenja za nevin prolaz koje su nametnule Kina, Vijetnam i Tajvan ".

Pušten u rad 1995. godine, Raselov sistem Mk 41 sistem za vertikalno lansiranje (VLS) prihvata širok spektar naoružanja koje uključuje krstareće rakete Tomahavk, rakete zemlja-vazduh RIM-67 i protivpodmorničke rakete RUM-139 ASROC. Zastarelu klasu Arli Burk trebalo je zameniti novom linijom razarača vođenih projektila Zumvalt, koja počinje već 2020, ali ekstremni prekoračenja troškova, komplikacije u dizajnu i uporna tehnička pitanja odbacili su planove nabavke mornarice barem do sredine 2020-ih.

Bez imenovanja Kine kao jedinog ili primarnog krivca, u izjavi se napominje da "nezakonite i opsežne pomorske tvrdnje u Južnokineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi mora, uključujući slobode plovidbe i preleta, slobodnu trgovinu i nesmetanu trgovinu, i sloboda ekonomske mogućnosti za primorske države Južnokineskog mora".

Kina je u stalnom teritorijalnom sporu sa mnoštvom država istočne i jugoistočne Azije koje su zatražile sva ili deo dotičnih ostrva; tu spadaju Tajvan, Malezija, Vijetnam, Filipini i Brunej. Vašington je dugo osporavao "prekomerne pomorske zahteve" Pekinga u Južnom kineskom moru, signalizirajući svoju nameru da sprovede ono što naziva "pravom nevinog prolaska kroz teritorijalno more" putem operacija slobode plovidbe (FONOP); to obično uključuje plovidbu vojnih plovila spornim ili na drugi način nelegalno regulisanim vodama. Američki razarači su poslednjih godina sprovodili stalni tok FONOP-a oko grupa Spratli i Paracel ostrva. Kina je postavila temelje za militarizaciju Ostrva Spratli nizom veštačkih utvrđenja, uključujući piste i drugu vojnu infrastrukturu, rasutih širom ostrvske grupe.

Spor oko Južnokineskog mora dolazi usred šireg usporavanja odnosa između Vašingtona i Pekinga. Tokom saslušanja za potvrđivanje Odbora za oružane snage Senata krajem prošlog meseca, ministar odbrane Loid Austin identifikovao je Kinu kao verovatno najopasnijeg dugoročnog konkurenta u Americi: "očigledno je da će strategija biti postavljena protiv prijetnje, a Kina predstavlja najznačajniju prijetnju u budućnosti, jer je Kina uzlazno ", rekao je. "Rusija je takođe pretnja, ali je u padu. Još uvek može da nanese veliku štetu kao što smo ovde videli poslednjih dana. I to je zemlja na koju moramo da se fokusiramo, ali Kina je pretnja tempu. "

Kurir.rs / National interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track