POSLE KANCELARKE KANCELARKA? Da li će poplave dovesti do toga da Merkel nasledi kandidatkinja Zelenih, nakon što je Lašet uprskao?
Foto: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL

jedna je mama

POSLE KANCELARKE KANCELARKA? Da li će poplave dovesti do toga da Merkel nasledi kandidatkinja Zelenih, nakon što je Lašet uprskao?

Planeta -

Nemci se, izgleda, nerado opraštaju od Angele Merkel a katastrofalne poplave koje su prošle sedmice pogodile Nemačku kao da su povećale šanse kandidatkinji Zelenih da nasledi Merkel na mestu kancelarke. Naročito jer se kandidat CDU pokazao kao nesposoban.

Kada su Nemačku u leto 2002. godine pogodile poplave, Angela Merkel je bila nova predsednica CDU koja je kancelarsku kandidaturu prepustila dugogodišnjem bavarskom premijeru i šefu CSU Edmundu Štojberu.

Stojberov zadatak je bio da sa kancelarskog položaja skloni Gerharda Šredera posle jednog mandata. U tom trenutku, piše Index.hr, Nemačka je bila u ekonomskim problemima i Šotojber se predstavljao kao ekonomski kompetentniji kandidat.

Međutim, došle su poplave i Šreder se pokazao kao izvrsni krizni menadžer koji je gacao blatom u gumenim čizmama u pratnji TV kamera. Dobio je drugi mandat a poraz Štojbera otvorio je Merkel put da se kandiduje za kancelarku u ime CDU-a i CSU-a na prevremenim izborima 2005. i na kraju pobedi Šredera.

Nemačku su 16 godina kasnije ponovo pogodile poplave, razornije nego pre, Merkel završava političku karijeru a ponašanje političara pokazaće se od suštinske važnost za budućnost Nemačke koja na jesen ima izbore za Bundestag.

Nemački mediji su, stoga, vrlo revnosno beležili prve reakcije kandidata za mesto kancelara na vesti o poplavama.

Armin Lašet, kandidat Merkeline Hrišćanskodemokratske unije (CDU), pojavio se u gumenim čizmama u gradu Hagen i Altona i na poplavljenoj ulici obećao brzu pomoć.

Olaf Šolc, kandidat levog centra Socijaldemokratske partije (SPD), prekinuo je svoj odmor u Alpima i uputio se u poplavama pogođena područja gde je pozvao sve da rade više u borbi protiv klimatskih promena.

Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih, takođe je bila na odmoru i objavila je saopštenje u kojem poziva na brzu, nebirokratsku pomoć, a njen portparol je rekao da se Berbok zbog situacije kući vraća ranije sa odmora.

Do sada se u predizbornoj kampanji pričalo najviše o tome da li je kandidatkinja Zelenih plagirala delove svoje knjige a sada, piše list Špigl, "svako ko želi da nastavi raspravu o poglavljima i biografijama nakon slika poplavljene doline Ahr, nakon desetina mrtvih, nestalih i uništenih života, nakon slika s nemačkog područja katastrofe, moraće da se pita da li je izgubio razum. Kampanja se preuređuje onom vrstom sile koju samo snage prirode mogu da stvore".

Berbok je u intervjuu Špiglu pozvala da se prenesu dodatna ovlašćenja na saveznu vladu i kritikovala nedovoljno finansiranje opštinskih kancelarija za borbu i podršku u slučaju elementarnih nepogoda.

Ona je žestoko kritikovala i zatražila više ulaganja saveznih i državnih vlasta u proširenje kanalizacionih sistema i digitalno praćenje nivoa vode.

Kandidatkinja Zelenih odjednom izgleda mnogo ozbiljnije od Lašeta koji je snimljen kako se smeje i šali sa kolegama dok su oko njega postapokaliptične scene i stotine poginulih, ocenili su nemački mediji.

Lašetovo ponašanje iznerviralo je javnost koja ga je doživela kao nepoštovanje prema stradalima i još jedan dokaz da on nije kapacitet - ni ljudski ni politički - da nasledi Merkel.

Zidojče Cajtung komentariše da se Lašet sada bavi "kriznim menadžmentom" svoje kampanje kojoj je njegovo ponašanje na mestu katastrove značajno naštetilo.

Lašetu neće biti lako da "izvladi fleke" između ostalog i zato što ga upoređuju sa Merkel koju je početak poplava zatekao na oproštajnom putovanju po SAD.

Kancelarka je prvu poruku građanima poslala iz Amerike a onda prekinula put i vratila se u Nemačku i odmah izašla na teren.

Merkel je pogođena područja obilazila u društvu socijaldemokratske premijerke pokrajine Rajnland-Palc Malu Drejer, a fotografija njih dve kako se drže za ruke postala je jedan od simbola posledica poplave.

Nemački mediji odmah su uporedili njeno i Lašetovo ponašanje, dodatno mu srozavši ugled. Dodatne simpatije javnosti Merkel je zaradila kada je novinarku Bilda zamolila da prestane da priča dok je Drejer odgovarala na pitanje jedne građanke.

Liberalni FDP je pak optužio saveznog ministra unutrašnjih poslova Horsta Sehofera (CSU) za ozbiljne propuste u civilnoj zaštiti s obzirom na posledice poplave.

"Pravovremena upozorenja meteorologa nisu na odgovarajući način saopštena građanima", naveli su iz FDP i za to direktno optužili ministra.

I Levica je zatražila njegovu ostavku upravo zbog izveštaja da je vlada bila upozorena na opasnost od poplava a da nije reagovala i na vreme obavestila stanovništvo.

"I jedno i drugo bilo bi neoprostivo i ozbiljna politička greška. A s obzirom na razmere katastrofe, ona teži toliko da je ostavka odgovornog ministra više nego prikladna", poručila je Levica.

Poplava i klimatske promene su tako postale politička tema broj jedan u Nemačkoj, što znači da će neko u svemu ovome politički profitirati, a neko izgubiti. Na udaru kritika našli su se ministar unutrašnjih poslova i Lašet koga smatraju nedoraslim situaciji, dok je bavarski premijer Markus Zeder, vrsan političar i populista, odmah uvatio nit i u intervjuu za ARD pozvao na "klimatski preokret" za Nemačku.

"Zaštita klime nije ideološko pitanje, već pitanje razuma i etike", rekao je on. "Reč je o snažnijoj zaštiti domovine i razmatranju toga kakav svet želimo da ostavimo deci i unucima", poručio je.

Sve to upućuje na to da će poplava i posledice biti glavna politička tema u Nemačkoj narednih meseci. Raščišćavanje i obnova tek treba da krenu, a odnoba će biti prvi veliki izazov nove vlade koja bi trebalo da dođe nakon izbora na jesen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track