Najnovije vesti

VLADA JEDNE OD NAJSUŠNIJIH ZEMALJA ODLUČILA DA NAPRAVI KIŠU! Izgleda da im je uspelo VIDEO
Foto: Profimedia

Ujedinjeni arapski emirati stvorili veštačkim putem padavine

VLADA JEDNE OD NAJSUŠNIJIH ZEMALJA ODLUČILA DA NAPRAVI KIŠU! Izgleda da im je uspelo VIDEO

Planeta
17:42h

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsuših zemalja na svetu, a tamošnja vlada preduzela je niz koraka u borbi protiv nestašice vode.

Između ostalog, oni su odlučili da stvore sopstvenu kišu veštačkim putem uz pomoć novih tehnologija, piše Daily Mail.

Testirali su tehnologiju koja se bazira na dronovima koji se zaleću u oblake i ''pune ih'' elektricitetom kako bi podstakli kišu.

Da sve funkcioniše prema planu pokazuje i video snimak koju je objavio tamošnji Nacionalni centar za meteorologiju (NCMS), a koja prikazuje monsunske pljuskove širom zemlje koje su stvorile bare na autoputevima.

Temperature u Dubaiju u julu popele su se do 42 stepena Celzijusova, a sada su upravo na vrhuncu toplotnog talasa.

Meteorološki centar saopštio je da su padavine pojačane metodama poznatim kao zasijavanje oblaka, odnosno dodavanje čestica u atmosferu zbog podsticanja stvaranja kiše. Svrha metode je da se poveća kondenzacija u nadi da bi mogli da izazovu pljusak.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogroman problem sa nedostatkom padavina i izrazito toplom klimom, a ovaj projekt vredan 15 miliona dolara smatraju rešenjem za nestašicu padavina.

Proizvodnja kiše uz pomoć dronova je tehnologija razvijena pod vođstvom naučnika sa Univerziteta u Ridingu. Profesor Martin Ambaum rekao je ranije za BBC da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima dovoljno oblaka za stvaranje uslova za pljuskove.

Tehnologija koristi dronove za oslobađanje električnog naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se spoje i slijepe kako bi stvorile padaline.

Prognostičari u Dubaiju nadziru meteo radare kako bi znali kad treba da upute pilote vladinih aviona u misiju izazivanja kiše.

- Čim ugledaju konvektivne oblake, šalju nas da istražimo situaciju, rekao je Mark Njuman, pilot u Nacionalnom centru za meteorologiju.

U nacionalnom programu zasijavanja oblaka koriste se četiri aviona. Za takve misije najbolje je razdoblje leto, u vreme kada se nad istočnim planinama Al-Hajar stvaraju oblaci koji odbijaju topli vjetar koji puše iz Omanskog zaljeva.

Prema rečima Njumana, neće svaki oblak da proizvede kišu, ali često se to ipak događa.

- Ovo je fantastično, čim padne kiša svi smo uzbuđeni, rekao je Njuman.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja