LJUBITELJ GRAJNDRA I GEJ BAROVA: Crkveni mediji otkrili mračnu tajnu administratora američkog ugruženja katoličkih biskupa
Foto: DMITRY KOROLEV / Panthermedia / Profimedia

skandal

LJUBITELJ GRAJNDRA I GEJ BAROVA: Crkveni mediji otkrili mračnu tajnu administratora američkog ugruženja katoličkih biskupa

Planeta -

Glavni administrator američke Konferencije katoličkih biskupa podneo je ostavku nakon što je otkriveno da je veliki ljubitelj i korisnik Grajndra, kvir dejting aplikacije i redovni posetilac gej barova.

Biskupi su u saopštenju naveli da je monsinjor Džefri Buril podneo ostavku na mesto generalnog sekretara nakon medijskih izveštaja o neprikladnom ponašanju.

Buril je od novembra glavni organizator udruženja. Kao generalni sekretar bio je zadužen za koordinaciju administrativnih poslova i planiranja konferencija.

Katolička medijska organizacija Pilar prva je "autovala" Burila. Oni su angažovali konsultantsku firmu da analizira podatke sa njegovog telefona i tako su otkrili da redovno odlazi na Grajndr i da su "signali sa aplikacije" pokazali da je umešan u "serijske i nedozvoljene seksualne aktivnosti".

Mobilni podaci su pokazali i da je bio čest posetilac gej barova iako se, kao sveštenik, zakleo na celibat. Uz to, katolička crkva smatra da su sve seksualne aktivnosti mimo heteroseksualnog braka greh.

Trenutno u Americi ne postoje zakoni koji bi zabranili kupovinu podataka sa nečijeg telefona ali eksperti upozoravaju da podaci koje aplikacije prikupljaju i onda dele reklamnim kompanijama mogu da budu zloupotrebljeni.

Grajndr se oglasio i naveo da je istraživanje Pilara "homofobno". Takođe tvrde da su njihovi podaci zaštićeni i da je bilo potrebno dosta "burgijanja" da bi se izvukli podaci sa Burilovog telefona.

I jezuita, prečasni Džejms Martin, koji se zalaže za LGBT prava u Katoličkoj crki smatra da je članak Pilara problematićan jer je izjednačio homoseksualce sa pedofilima.

"Ovakav lov na veštice, uglavnom usmeren na ranjive ljude koji rade za crkvu ili targetira ljude sa kojima se ne slažu, mora da se zaustavi", naveo je on.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track