Najnovije vesti

INSTITUT U VUHANU PONOVO U CENTRU POLEMIKE: Da li su SAD finansirali istraživanje virusa i njihovu modifikaciju VIDEO
Foto: Profimedia

pandemija

INSTITUT U VUHANU PONOVO U CENTRU POLEMIKE: Da li su SAD finansirali istraživanje virusa i njihovu modifikaciju VIDEO

Planeta

Kako se rasprava o poreklu koronavirusa nastavlja, izbila je nova svađa zbog istraživanja virusa koje je Kina sprovela zahvaljujući američkim finansijama.

Sve je povezano sa nedokazanom teorijom da je virus zapravo pobegao iz laboratorije instituta u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put otkriven, prenosi BBC

Republikanski senator Rend Pol tvrdi da je istraživanje finansirano američkim novcem i da su eksperimenti učinili neke viruse (ne koronaviruse) zaraznijim i smrtonosnijim, što je proces poznat kao "dobijanje funkcije".

Ali te tvrdnje žestoko je odbio dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog.

Entoni Fauči, američki epidemiolog, SAD, Amerika, koronavirus, 0549274077
foto: Profimedia

To je istraživanje u kojem se organizmu dodaju nove sposobnosti ili funkcije. Takve stvari se normalno dešavaju u prirodi, ali se mogu postići i u laboratoriji kada naučnici modifikuju genetski kod organizma u različitim sredinama da bi ih na neki način promenili.

Na primer, na ovaj način naučnici stvaraju biljke otpornije na sušu ili modifikuju određene vektore komaraca kako bi bili manje skloni prenošenju bolesti.

Kada su u pitanju virusi koji predstavljaju opasnost za ljude, to bi značilo stvaranje virusa koji je potencijalno zarazniji i opasniji.

Naučnici opravdavaju potencijalni rizik rekavši da razumevanjem načina na koji se virusi razvijaju, neke buduće pandemije mogu se sprečiti i razviti bolje i efikasnije vakcine.

Da li je Amerika finansirala istraživanje u Kini? Da, SAD su zaista finansijski uključene u neka istraživanja.

Senator, Rend Pol
foto: AP (12.6.2013)

Dr. Fauči, pored toga što je savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, direktor je Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti (NIAID) koji je deo vladinog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH).

To telo je zaista dalo nešto novca organizaciji koja sarađuje sa Institutom za virusologiju Vuhan.

Ta organizacija - alijansa EcoHealth Alliance sa sedištem u SAD-u - dobila je 2014. novac za traženje mogućih koronavirusa kod slepih miševa.

EcoHealth je od NIH dobio 3,7 miliona dolara, od čega je 600.000 završilo na Institutu Vuhan.

2019. godine projekat je odobren za finansiranje u narednih pet godina, ali je sve stalo 2020. godine zbog pandemije.

U maju je Fauči rekao da NIH "nikada nije, niti sada finansira, istraživanje o sticanju funkcije na Institutu za virusologiju Vuhan".

Pol pitao je Faučija ove nedelje da li želi da povuče tu izjavu i upozorio je da je laganje pred Kongresom kažnjivo.

Naime, senator Pol smatra da se finansirano istraživanje može kvalifikovati kao istraživanje "dobijanja funkcije", pozivajući se na akademski članak Kineskog instituta iz 2015. (pripremljen u saradnji sa Univerzitetom Severne Karoline) i drugi članak iz 2017. godine.

Jedan od istaknutih naučnika koji podržava ovu tezu je profesor Ričard Ibrajt sa Univerziteta Ratgers.

On je za BBC rekao da su istraživanja u obe studije pokazala da su novi virusi (koji u prirodi nisu postojali) veštački stvoreni i da je bilo "rizično stvarati nove potencijalne patogene" koji su bili znatno zarazniji.

"Istraživanje objavljeno u obe studije je studija o poboljšanju funkcije", kaže on.

Dodao je da je takva zvanična definicija takođe istaknuta 2014. godine kada je američka vlada zaustavila finansiranje zbog zabrinutosti za biološku bezbednost.

Finansiranje je pauzirano da bi se stvorio novi okvir za takva istraživanja.

Fauči je na saslušanju u Senatu rekao da su "kvalifikovani ljudi više puta rekli da se ovaj eksperiment ne može smatrati istraživanjem koristi od funkcije".

Dodao je da je "na molekularnom nivou nemoguće da su ti virusi rezultirali pojavom koronavirusa", ​​iako nije detaljnije obrazložio svoj stav.

NIH i Savez za ekološko zdravlje takođe su odbacili sugestije da su finansirali studije u Kini.

Oni su rekli da je finansirano istraživanje proučavalo molekularni nivo virusa koji se nalaze u slepim miševima ili njihovim proteinima-spikama, "bez uticaja na životnu sredinu, razvoj ili fiziologiju samog organizma".

Jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju u Vuhanu 2015. godine, dr Ralf Baric sa Univerziteta Severne Karoline, studiju je detaljnije opisao za Vašington Post.

Rekao je da su njihova istraživanja pregledali i NIH i univerzitetska komisija za biološku sigurnost i utvrđeno je da "istraživanje potencijalnog dobitka od funkcije zapravo nije bilo tamo".

Takođe je naglasio da nijedan virus iz studije iz 2015. godine nije ni na koji način povezan sa virusom Sars-COV-2 koji je izazvao pandemiju 2020. godine.

Takođe je rekao da su istraživanja pokazala da virusi imaju suštinske karakteristike koje im omogućavaju da zaraze i ljude.

Ali je dodao: "Nikada nismo izlagali viruse mutacijama da bismo stimulisali njihov rast u ljudskim ćelijama".

Američki biolog Alina Čan sa Instituta Broad sa MIT-a i Harvarda istakla je da su SAD pauzirale finansiranje te studije 2014. godine.

Kaže da je finansiranje istraživanja za koje se može očekivati da imaju za cilj dodavanje atributa virusima gripa, MERS-a i SARS-a kako bi se i povećao njihovu patogenost i zaraznost respiratornog trakta kod sisara.

To bi moglo značiti da istraživanje virusa nije trebalo da proizvede "dodatnu funkciju", iako je ovo možda bio krajnji rezultat.

Takođe je rekla da svaka procena studije i rizici povezani sa njom mogu biti subjektivni.

Rebeka Moric sa Državnog univerziteta u Koloradu rekla je za BBC: "Čak i među stručnjacima ne postoji uvek konsenzus o istraživanju dobitaka funkcija, a različite institucije različito tumače i primenjuju politike na tu temu."

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja