SMUČILO IM SE ZATVARANJE Posle godinu i po dana beskrajnih lokdauna, Australijanci izašli na ulice: Želimo slobodu! FOTO, VIDEO
Foto: EPA/MICK TSIKAS

korona

SMUČILO IM SE ZATVARANJE Posle godinu i po dana beskrajnih lokdauna, Australijanci izašli na ulice: Želimo slobodu! FOTO, VIDEO

Planeta -

Širom Australije izbile su demonstracije zbog novih zatvaranja koje su najavile vlasti. Uprkos beskrajnim lokdaunima, stopa vakcinisanosti u ovoj zemlji je najniža među razvijenim zemljama, a broj novih slučajeva ne prestaje da raste.

Hiljade ljudi okupilo se u Sidneju, a manji protesti održavaju se u Melburnu i Brizbejnu protiv strogih ograničenja nametnutih zbog porasta slučajeva kovida-19, javlja BBC.

Demonstranti u centru Sidneja uzvikuju "Sloboda", a policija je saopštila da su uhapsili 57 osoba. Neki demonstranti su držali plakate s natpisima "Baci masku, podigni glas" i "Probudi se, Australijo".

Australija, Sidnej, protest
foto: EPA/ MICK TSIKAS

Australijske vlasti ponovno su nametnule zatvaranje širom zemlje zbog širenja zaraze. Dolazak visoko zarazne delta varijante dovodi u pitanje australijsku dosadašnju strategiju zatvaranja granica, programa karantine i promptnog zatvaranja koji su pomogli da broj zaraženih u zemlji ostane mali.

Stopa vakcinacije ostala je najniža među razvijenim državama, vakcinisano je manje od 14 posto ljudi, navodi britanski servis.

Zdravstvene vlasti Novog Južnog Velsa proglasile su to područje žarištem, prenela je televizija ABC Njuz.

Australija, Sidnej, mere, protest
foto: EPA/MICK TSIKAS

Oko 13 miliona Australijanaca - otprilike polovina populacije - sada je ponovno u karantinu. Sidnej je već četiri sedmice zatvoren ali i dalje beleži nove slučajeve virusa.

Zvaničnici NJV-a su danas registrovali 163 nova slučaja zaraze koronom i zatražili od centralne vlade dodatne doze cepiva.

"Ako se situacija ovde pogororša, to bi moglo da izazove probleme u celoj zemlji jer je Novi Južni Vels prolaz za ostatak Australije", rekao je ministar zdravlja NJV-a Bred Hazard.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, u Australiji je registrovano 32.594 slučaja zaraze i 916 smrtnih ishoda.

Protesti su naišli mahom na kritike na društvenim mrežama.l

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track