UVEDEN POLICIJSKI ČAS U AVGANISTANU Vlasti žele da suzbiju stepen nasilja, vojska pokreće velike vojne operacije
Foto: EPA / JALIL REZAYEE

hoće da pruže otpor talibanima

UVEDEN POLICIJSKI ČAS U AVGANISTANU Vlasti žele da suzbiju stepen nasilja, vojska pokreće velike vojne operacije

Planeta -

Vlasti Avganistana proglasile su policijski čas u 31 od 34 provincije kako bi suzbile rastući stepen nasilja koji je izazvan sveobuhvatnom ofanzivom talibana poslednjih meseci, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

-Kako bismo suzbili nasilje i ograničili kretanje pokreta talibana, policijski sat proglašen je u 31 pokrajini, od njih 34 u zemlji, saopštilo je ministarstvo, prenosi Gardijan.

Policijski čas biće na snazi od 22 sata uveče do 4 ujutro, rekao je Ahmed Zija Zija, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pobunjenici su počeli ofenzivu protiv avganistanske vojske krajem maja, kada je počelo povlačenje međunarodnih snaga iz Avganistana, koje se završilo i većina od 9.500 stranih vojnika napustila je zemlju.

Talibani su osvojili velika delove ruralnih područja i tvrde da kontrolišu 90 odsto avganistanskih granica gde vode ofanzivu, i to sa Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Iranom.

Vladine snage počele nekoliko vojnih operacija

Nakon tri dana mira na terenu tokom proslave muslimanskog praznika Kurban bajrama, avganistanske snage objavile su da od petka pokreću velike vojne operacije u 15-ak pokrajina kako bi potisnule Talibane.

Dopisnik agencije AFP javlja da je u toku vladina ofanziva na južnu pokrajinu Kunduz.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track