VOLELA JE DA SE OBLAČI MODERNO PA JE ZBOG TOGA UMRLA Devojčicu u Indiji članovi porodice TUKLI DO SMRTI jer je nosila farmerke
Foto: Profimedia

članove porodice je privela policija

VOLELA JE DA SE OBLAČI MODERNO PA JE ZBOG TOGA UMRLA Devojčicu u Indiji članovi porodice TUKLI DO SMRTI jer je nosila farmerke

Planeta -

Nehu Pasvan, 17-godišnju devojčicu iz Indije, prošle nedelje njena šira porodica je tukla do smrti, jer se nisu slagali sa njenom odlukom da nosi farmerke.

Njena majka Šakuntala Devi Pasvan rekla je za BBC kako su Nehu deda i stričevi teško prebili štapovima nakon prepirke o odeći u njihovom domu u selu Savreji Karg.

- Bila je na celodnevnom verskom postu, a uveče je obukla pantalone i majicu kako bi izvršila rituale. Kada joj je deda prigovorio zbog načina oblačenja, Nehu mu je odgovorila da su farmerke namenjene za nošenje i da će ih ona nositi, ispričala je njena majka.

Svađa je eskalirala i rezultirala nasiljem, tvrdi.

Šakuntala Devi opisala je kako je njena ćerka jedno vreme ležala onesvešćena, a onda su rođaci pozvali taksi-rikšu da je odvede u bolnicu.

- Nisu mi dopustili da idem sa njom, pa sam rekla drugim rođacima da pođu u bolnicu, ali nisu je mogli da je nađu. Sledeće jutro čuli je telo neke devojčice pronađeno kako visi sa mosta iznad reke Gandak. Krenula je istraga i utvrđeno je da je to nahino telo.

Policija je otvorila istragu zbog ubistva i uništavanja dokaza protiv deset ljudi, uključujući Nehinog dedu i baku, ujake, stričeve, rođake pa čak i vozača rikše.

Optuženi dosad nisu dali nikakve javne izjave, ali iz policije je saopšteno kako je četvoro ljudi (deda, baka, ujak i vozač) uhapšeno te da se nalaze na ispitivanju, a da za ostalima još tragaju.

Nehin otac Amarnat Pasvan, koji je u to vreme bio na poslu, vratio se kući kad je saznao za tragediju. Rekao je kako je teško radio kako bi mogao svoju decu, uključujući i Nehu, da pošalje u školu.

Majka je rekla da je Neha želela da postane policajka, ali da se njen san više neće ostvariti.

Volela je moderno da se oblači, što je često bilo predmet svađe među starijim ukućanima koji su od nje zahtevali da nosi tradicionalnu indijsku odeću.

Devojke i žene u Indiji suočene su s ozbiljnim prijetnjama - od toga da majke ako saznaju da nose devojčice idu na aobortus, jer porodice preferiraju sinove, pa sve do diskriminacije kad se rode, zanemarivanja i ignorisanja.

U ruralnim delovima Indije žive po strogim pravilima starijih članova porodice koji diktiraju kako će se oblačiti, gde će da idu i sa kim će da razgovaraju, a svaki krivi korak smatra se provokacijom i zaslužuje kaznu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track