ŽELE DA GA VRATE U ZEMLJU U KOJOJ JE PRONAĐEN Drevni istorijski predmet Gilgamešova ploča snova pripala američkim vlastima
Foto: Dario Bajurin / Alamy / Alamy / Profimedia

PRONAĐENA U IRAKU

ŽELE DA GA VRATE U ZEMLJU U KOJOJ JE PRONAĐEN Drevni istorijski predmet Gilgamešova ploča snova pripala američkim vlastima

Planeta -

Federalni sud u Nujorku je odredio da stari i retki artefakt, poznat kao Gilgamešova ploča (tabla) snova, mora da pripadne američkim vlastima.

Sud je naložio američkoj zanatskoj radnji ''Hobi Lobi'' da se odrekne drevnog artefakta kupljenog na aukciji 2014. godine koji je potekao sa područja današnjeg Iraka i ušao u Sjedinjene Države ilegalno, saopštilo je u utorak Ministarstvo pravde.

Na tabli staroj 3.500 godina, koja je pronađena na mestu sadašnjeg Iraka, nalazi se deo teksta iz Epa o Gilgamešu, jednog najstarijih literarnih radova na svetu, piše BBC.

Firma ''Hobi Lobi'', koja je privatni diler umetnina čiji je predsednik ujedno i predsednik Muzeja Biblije u Vašingtonu, kupila je glinenu ploču koja je izložena u tom muzeju od međunarodne aukcijske kuće Kristi za 1.674.000 dolara, piše CNN.

Muzej i ''Hobi Lobi'' pitali su aukcijsku kuću o poreklu table, ali aukcijska kuća je zadržala tu informaciju i nije bila iskrena kada je rekla da je trgovac starinama potvrdio detalje porekla, navodi Ministarstvo pravde.

Agenti za sprovođenje zakona zaplenili su tablu iz muzeja 2019. godine.

Zvaničnici su, takođe saopštili, da je tablu kupio američki trgovac antikvitetima 2003. godine u Londonu, koji ga je potom poslao u SAD bez prijavljivanja sadržaja i prodao ga sa lažnom dokumentacijom.

Muzej Biblije izrazio je podršku vladinim naporima da se artefakt vrati Iraku.

Iz aukicijske kuće ''Kristi'' koja je prodala artefakt ''Hobi Lobiju'' saopšteno je da svaka tvrdnja da su oni imali saznanja o prvobitnoj prevari ili ilegalnom uvozu table je neutemeljena.

Vršilac dužnosti američkog javnog tužioca za istočni okrug Njujorka Žaklin Kasulis rekla je da uzimanje table u državnu svojinu predstavlja važnu prekretnicu na putu vraćanja ovog retkog i drevnog remekdela svetske književnosti u zemlju porekla.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja