KRALJEVSKA JAHTA RAZDORA: Novo plovilo tek treba da se gradi, cena skače u nebesa, a neki se pitaju čemu sve to! VIDEO
Britanija, stara kraljevska jahta, Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Velika britanija

KRALJEVSKA JAHTA RAZDORA: Novo plovilo tek treba da se gradi, cena skače u nebesa, a neki se pitaju čemu sve to! VIDEO

Planeta -

Nova britanska kraljevska jahta mogla bi poreske obveznike koštati 50 miliona funti više nego što je ranije navedeno, a ukupna cena iznosi 250 miliona funti, rekao je ministar odbrane na jednom industrijskom događaju za pokretanje projekta.

Zamena za davno otpisanu jahtu Britanija, zamisao premijera Borisa Džonsona, bila bi naručena po ceni od "između 200 i 250 miliona funti fiksno", rekao je Ben Volase na posebno sazvanoj konferenciji u Grinviču, prenosi Gardijan.

To predstavlja povećanje sa početnih troškova od 200 miliona funti koji su prethodno naznačeni kada je Dauning Strit prvi put najavio da će nastaviti sa projektom stvaranja nacionalne zastave krajem maja.

I Džonson, u unapred snimljenoj poruci, i Volas su rekli da će plovilo otplatiti njegove troškove „mnogo, mnogo puta“ jer će delovati kao „plutajuća ambasada za promociju britanskih diplomatskih i trgovačkih interesa u priobalnim prestonicama širom sveta“ ”.

Prema planu kako je potvrdio je Vallace, konkurs će biti objavljen u oktobru, a ugovor dodeljen u decembru. Brod bi bio izgrađen "u britanskom brodogradilištu", rekao je Volas, a bio bi "u vodi" do 2024. ili 2025. godine.

U vladi je potegnut argument oko toga ko će platiti početne troškove broda, a Ministarstvo odbrane pristalo je da plati troškove nabavke za plovilo čija direktna vojna upotreba nije bila jasna.

Britanija, koja je bila popularna kod kraljice i pokojnog princa Filipa, je povučena iz službe 1997. godine nakon 44 godine službe i postala je turistička atrakcija u Edinburgu.

Ime nove jahte nije potvrđeno, ali spekuliše se da će dobiti ime po vojvodi od Edinburga.

Prošlog meseca, konzervativni poslanik i bivši kancelar Ken Klark nazvao je projekat "glupom populističkom glupošću", a kontraadmiral je planove opisao kao da podsećaju na "oligarhovu jahtu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track