POKRENUTA ISTRAGA U VAŠINGTONU Kukasti krst u liftu Stejt departmenta!
Foto: Profimedia

SKANDALOZNO

POKRENUTA ISTRAGA U VAŠINGTONU Kukasti krst u liftu Stejt departmenta!

Planeta -

Zvaničnici su potvrdili da je na zidu lifta u Stejt departmentu pronađen urezan kukasti krst, što je pokrenulo istragu o tome kako je nacistički simbol završio u sedištu američke diplomatije.

Osudio antisemitizam... Džo Bajden, predsednik SAD
Osudio antisemitizam... Džo Bajden, predsednik SADfoto: Profimedia

Portparol Stejt departmenta Džalina Porter saopštila je novinarima da je svastika otkrivena kasno u ponedeljak i da se državni sekretar Entoni Blinken obratio osoblju povodom ovog incidenta.

- Ovaj mrski grafit je uklonjen i incident će biti istražen. Kao što je sekretar poručio svim našim zaposlenima, ovo je apsolutno odvratno, ali je to korisno podsećanje da antisemitizam nije prošlost, da je sila s kojom se srećemo u svetu, nažalost, još blizu naše kuće - rekla je Porterova, prenosi Rojters. Antisemitizam je osudio i predsednik SAD Džo Bajden:

- Da budem jasan: antisemitizmu nije mesto ni u Stejt departmentu, ni u mojoj administraciji, ni bilo gde u svetu. Na svima nama je da mržnji ne pružimo nikakvu sigurnu luku i suprotstavimo se fanatizmu gde god ga nađemo - naveo je Bajden na Tviteru. Svastiku, izvorno drevni hinduistički verski simbol, preuzela je nemačka nacistička stranka, a ona je i danas obeležje mržnje kod krajnje desničarskih snaga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track