I PORŠE IDE U SVEMIR: Trka milijardera nije gotova, uključila se još jedna porodica, ulažu u evropski startap
Foto: Profimedia

dobra investicija

I PORŠE IDE U SVEMIR: Trka milijardera nije gotova, uključila se još jedna porodica, ulažu u evropski startap

Planeta -

Porše SE, porodična kompanija koja kontroliše Folskvagen grupu, najnoviji je veliki investitor koji će ulagati u buduće svemirske tehnologije.

Kompanija, koju kontrolišu porodice Porše i Pieh i koja je Foksvagen pretvorila u globalnu silu, saopštila je da će investirati u nemački Isar Aerospejs, svemirski startap koji želi da bude rival Blu Oridžinu Džefa Bezosa i SpejsIksu Ilona Maska u proizvodnji raketa i lansirnih platformi za satelite, prenosi CNN.

Blu Oridžin i SpejsIks su kompanije milijardera i već su poslali ili već su poslali ljude u svemir, dok Isar Aerospejs veruje da može da se takmiči na tržištu koje raste tako što će lansirati male satelite u Zemljinu orbitu. Njihov prvi probni let planiran je za 2022. godinu.

Porše SE će investirati 75 miliona dolara u nemački startap zajedno sa kompanijom HV Kapital i švajcarskom bankom Lombar Odije. Investicija je deo runde finansiranja vredne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori. Iz Poršea su naveli da će steći "mali jednocifren procenat vlasničkog udela".

"Ovo finansiranje će omogućiti Isar Aerospejsu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja", navodi se u saopštenju Isar Aerospejsa.

Očekuje se da će potražnja za malim satelitima porasti u predstoječim godinama jer se kako tradicionalne tako i nove industrije sve više oslanjaju na satelitsku tehnologiju u pokretanju softverskih aplikacija.

Iako je ovo relativno mali posao za Porše, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, ocenjuje CNN.

"Uvereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima", naveo je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor Poršea zadužen za upravljanje investicijama. "Sa Isar Aerospejsom investiramo u kompaniju koja je dobro pozicionirana da postane vodeći evropski proizvođač lansirnih vozila", dodao je on.

Isar je od 2018. godine prikupio 180 miliona dolara zahvaljujući Erbusu i smatra se najbrže rastućom privatnom kompanijom za lansiranje satelita u Evropskoj Uniji. Erbas je jedan od njihovih prvih platežnih klijenata a u maju im je Nemačka svemirska agencija dala dva ugovora za lansiranje dva satelita u orbitu u ime nemačke vlade.

Smatra da s projektom Isar Aerospejsa, Porše ulaže u kompaniju "koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila". Nemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime nemačke vlade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track