KRVAVA SVADBA, PA SAČEKUŠA U LIBANU Hezbolah krenuo na sahranu poginulom članu, a Suniti rafalima sa brda udarili po koloni! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

krvna osveta

KRVAVA SVADBA, PA SAČEKUŠA U LIBANU Hezbolah krenuo na sahranu poginulom članu, a Suniti rafalima sa brda udarili po koloni! VIDEO

Planeta -

Versko nasilje Šita i Sunita preraslo je u krvavi obračun u gradu Kadeh 12 kilometara od libanske prestonice Bejruta kada je u subotu tokom venčanja ubijen pripadnik Hezbolaha Ali Šibi, koji je kako pišu izraelski i libanski mediji izvršeno u znak osvete za ubistvo koje se dogodilo prošle godine.

Pogrebna povorka u kojoj su bili pripadnici Hezbolaha presretnuta je kod grada Khaldeha južno od prestonice Bejruta kada su Suniti otvorili vatru na Šite. Posle čega je došlo do vatrenog obračuna dve strane u kome su četiri osobe ubijene, a njih 10 ranjeno.

Da se radilo o žestokom obračunu svedoče i snimci koje su građani pravili sa svojih terasa dok su rafali odjekivali gradom.

Zaparavo sukobi i trvenja sunitskog i šitskog stanovništva grada Khaldeha započelo je sa ubistvom Hasana Zahera Gosna (14), tinejdžera koji je bio sunitiski Arapin. Prema navodima Jerusalem Posta koji se poziva na mediji Al-Manr koji se dovodi u vezu sa Hezbolahom, Šibija je ubio kako oni tvrde Ahmed Zahr Goson.

Neke inidicje ukazuju da je Ahmed koji je ubio Šibvija bio rođak ubijenog Hasana i da je ovo poslednje ubistvo bilo iz krvne osvete.

Libanska vojska je uvela bezbednosni kordon u tom području, a bezbednosne službe su otvorile istragu, a tamošnji mediji javljaju da su tenzije u tom području velike nakon ubistva.

Tragom te vesti neki portali i mediji u Libanu navodili su da je porodica ubijenog tinejdžera, kao i celo pleme Ghosn tražilo da se Shibi preda vlastima posle ubistva tinejdžera, ali da to nije učinjeno jer je Shibi uživao zaštitu Hezbolaha.

Sukobi su izbili prošlog avgusta u gradu Haldeh nakon što su šiitski stanovnici postavili plakat u znak sećanja na Ašura, mučeništvo imama Huseina u 7. veku. U borbama u avgustu prošle godine korišteni su mitraljezi i raketni bacači, za koje su svedoci rekli da su trajale četiri sata. Tokom sukoba pucano je i zapaljen tržni centar pod imenom Šibli Center. Šibli je navodno bio vlasnik tog centam a prema vestima Al-Akhbar-a koji je povezan sa Hamasom, i Šiblijeva kuća je bila pogođena raketnim bacačem tokom tog sukoba.

Podele između libanskih Sunita i Šiita otvorile su se nakon ubistva bivšeg premijera Rafika al-Haririja 2005. godine. Hezbolah i dalje negira bilo kakvu ulogu u ubistvu Haririja, glavnog libanskog sunitskog vođe u vreme njegove smrti.

Atentat u subotu dogodio se nekoliko dana pošto su libanski građani izrazili bes kao odgovor na slike i video zapise sa raskošnih venčanja ćerki dvojice političara povezanih sa Hezbolahom koji su procurili na društvene mreže, a koji pokazuju kako političari slave sa stilom dok većina Libanaca pati zbog posledica teške ekonomske krize sa kojom se supčava ova bliskoistočna država.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track