NOVI STARI PREMIJER: Jermenski parlament ponovo izabrao Pašinjana za predsednika vlade
Foto: EPA / Hayk Baghdasaryan

voli ga narod

NOVI STARI PREMIJER: Jermenski parlament ponovo izabrao Pašinjana za predsednika vlade

Planeta -

Jermenski predsednik Armen Sarkisijan potpisao je ukaz kojim se Pašinjanu obnavlja funkcija.

Jermenski parlament ponovo je danas izabrao Nikolu Pašinjana za premijera. Uzbro potom, predsednik Armen Sarkisijan potpisao je ukaz kojim se Pašinjanu obnavlja dosadašnja funkcija.

Stranka Građanskog ugovora koja ima apsolutnu većinu u parlamentu Jermenije ranije je predložila da vd premijera Nikol Pašinjan bude imenovan za predsednika vlade.

Pašanijanova stranka Građanski ugovor pobedila je na izborima održanim 20. juna ove godine i u novom parlamentarnom sazivu će imati 71 od ukupno 107 poslanika.

Izbori su održani u napetoj atmosferi, nekoliko meseci posle poraza Jermenije u sukobu sa Azerbejdžanom za kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Predsedavajući i zamenik predsednika parlamenta, kao i čelni ljudi stalnih komisija biće izabrani na prvoj sednici, a najavljene su i promene strukture vlade, iako nije još poznato o kakvim je promenama reč.

Današnje zasedanje parlamenta počelo je skandalom, jer je opozicija zahtevala da se ispita legalnost odluke o pritvoru donete protiv dvojice opozicionih poslanika, nakon čega je određena pauza.

Izborni savez bivšeg predsednika Roberta Kočarjana, glavnog rivala Pašinjana, zatražio je od Ustavnog suda da poništi rezultate glasanja, ali je sud to odbio.

Pašinjan je sazvao prevremene parlamentarne izbore da bi potvrdio svoj legitimitet i da bi okončao ozbiljnu političku krizu nastalu nakon vojnog poraza u jesen 2020.

Na kraju sukoba u kojemu je poginulo više od 6500 ljudi, Jermenija je Azerbajdžanu morala da ustupi značajne delove teritorije Nagorno-Karabaha nad kojim je imala kontrolu gotovo 30 godina.

Premijer, koji je na vlast došao "na krilima" revolucije 2018. godine, još uvek je popularan među stanovništvom jer se borio protiv političkih i ekonomskih elita u državi, koje narod optužuje za tešku korumpiranost i više descenija dugo pljačkanje Armenije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track