HAPŠENJE U SINGAPURU: Čoveka locirali, identifikovali i poslali na psihijatriju jer nije nosio masku u metrou, preti mu i zatvor
Foto: EPA/WALLACE WOON

neće da bude rob

HAPŠENJE U SINGAPURU: Čoveka locirali, identifikovali i poslali na psihijatriju jer nije nosio masku u metrou, preti mu i zatvor

Planeta -

Britanac Bendžamin Glin (39) uhapšen je u Singapuru jer prilikom vožnje podzemnom železnicom nije nosi zaštitnu masku.

Bendžamin Glin, 39-godišnji Britanac koji je u Singapuru uhapšen jer nije nosio zaštitnu masku u metrou, pritvoren je u psihijatrijsku bolnicu nakon što je sudski proces koji se vodi protiv njega nazvao "odvratnim", piše Telegraf.

"Odbijam da budem rob", rekao je on na početku suđenja. "Mislim da je ludilo da mi se uopšte sudi zbog nenošenja maske", dodao je ovaj otac dvoje dece.

Glin je zbog nenošenja maske u podzemnoj železnici uhapšen 7. maja i omogućeno mu je da se brani sa slobode, a sada se dodatno tereti jer nije nosio masku prilikom pojavljivanja na sudu u julu.

Zamenik javnog tužioca Timoteus Koh zatražio je od suda da Glina pošalje na psihijatrijsko veštačenje nakon što je njegova porodica rekla da se "značajno promenio" od poletka pandemije.

"Ponašanje optuženog u sudu govori za sebe", rekao je Koh na šta mu je Glin povišenim tonom odgovorio: "Moj um je kristalno čist. Potpuno sam budan. Prosvećen sam".

Glin od 2017. živi i radi u Singapuru. Snimljen je bez maske u metrou i policija ga je locirala, identifikovala i poslala u pritvor.

Britanac je rekao i da se njegova porodica vratila bez njega u Lids i zatražio od suda da ga puste da ode jer on i ovako i onako želi da napusti Singapur.

Sud je ipak odlučio da ga zadrži na posmatranju u Institutu za mentalno zdravlje u Singapuru do nastavka suđenja, 19. avgusta.

Glin, koji je vikao da ga je policija lovila poput "čopora životinja" i da ova odluka "nije pravedna", optužen je za uznemiravanje, remećenje javnog reda i mira i nenošenje maske.

U slučaju da ga proglase krivim za uznemiravanje, preti mu maksimum godinu dana zatvora i 2600 funti novčane kazne.

Ako se utvrdi da je kriv za kršenje mera za suzbijanje širenja kovida-19, može da dobije šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 5.300 funti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track