KAŽNJEN ZBOG SVOJIH NEDELA? Talibani ubili portparola avganistanske vlade, napadaju ključne gradove
Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID

novi napad u kabulu

KAŽNJEN ZBOG SVOJIH NEDELA? Talibani ubili portparola avganistanske vlade, napadaju ključne gradove

Planeta -

Direktor avganistanskog medijskog i informacionog centra Dava Kan Menapal ubijen je u Kabulu. Odgovornost za njegovo ubistvo preuzeli su talibani.

Talibani su naveli da je Road morao da bude "kažnjen zbog svojih nedela".

Vest o smrti portparola vlade stigla je nakon što su lokalni zvaničnici saopštili da je grad Zarandž na jugu zemlje postao prva provincijska prestonica koja je pala u ruke talibana.

Izvori iz vlade rekli su BBC-u da su pobunjenici zauzeli grad na granici sa Iranom u petak, ali da se borbe i dalje nastavljaju. Zvanične potvrde zauzimanja grada nema.

Menapal je ubijen nekoliko dana nakon što su talibani napali rezidenciju ministra odbrane u Kabulu, što je bilo prvo veće bombardovanje koje su pobunjenici sproveli u gradu u poslednjih godinu dana.

"Nažalost, ovi divljaci su ponovo počinili kukavički akt i ubili Avganistanca patriotu", rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Mirvais Stanikzai. Američki otpravnik poslova u Avganistanu ros Vilson naveo je da je "tužan i zgrožen" ubistvom.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas kako bi razmotrili sve lošiju situaciju u Avganistanu.

Talibnai su zauzeli ogromne delove zemlje i sada napadaju ključne gradove poput Kandahara na jugu, ekonomski važnog Herata i Laškar Gara, prestonice provincije Helmand.

Ofanziva talibana usledila je nakon što su se američke snage povukle iz zemlje posle 20 godina zavođenja reda u Avganistanu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track