UŽAS KOD ZAPADNE SAHARE: Strahuje se da su poginula 42 migranata, među kojima žene i deca
Foto: Printscreen Youtube

krenuli ka kanarskim ostrvima

UŽAS KOD ZAPADNE SAHARE: Strahuje se da su poginula 42 migranata, među kojima žene i deca

Planeta -

Strahuje se da je oko 42 migranta, među kojima 30 žena i osmoro dece, poginulo kada se njihov čamac prevrnuo u uzburkanom moru ubrzo nakon isplovljavanja iz priobalnog grada Dahla u Zapadnoj Sahari, rekla je Helena Maleno, aktivistkinja španske NVO za prava migranata. Ona je, kasno sinoć objavila na Tviteru da je razgovarala sa jednim od 10 preživelih koji su tvrdili da su izgubili dvoje dece u nesreći koja se dogodila dok je grupa pokušavala da stigne do španskih Kanarskih ostrva na Atlantiku.

Marokanski zvaničnici u Dahli nisu zvanično potvrdili da se dogodila nesreća, ali lokalni mediji su javili da je 12 tela izbačeno na obalu u četvrtak, dok su ribari spasili 10 ljudi.

Maroko upravlja spornom teritorijom Zapadne Sahare, pripojenom 1975. godine.

Marokanska novinska agencija MAP javila je juče da je marokanska mornarica spasila 30 migranata duž obale na severu. Nastavljena je potrga za još 59 osoba, uključujući 14 žena i četvoro dece, u vodama udaljenim stotinama kolometara od Dahle.

Španska pomorska služba za spasavanje saopštila je danas da je spasila 63 osobe u blizini Kanarskih ostrva.

Smrt migranata nije neuobičajena u području Atlantika koje razdvaja zapadnu obalu Afrike i španska Kanarska ostrva. ; Prema podacima Agencija UN za migracije najmanje 250 migranata stradalo je na putu za Kanarska ostrva u prvih šest meseci 2021. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track